Доступність посилання

ТОП новини

Росія не визнає права українців на незалежну думку – лідер української діаспори


Критична заява президента Росії на адресу українського керівництва свідчить про те, що Москва не визначає права України на незалежну внутрішню і зовнішню політику. Про це сказав в ефірі Радіо Свобода співголова Об'єднання українців Росії Валерій Семиненко.

Він висловив свою особисту точку зору і повідомив, що Об’єдання ще готує заяву з реакцією на звернення Дмитра Медвєдєва, який звинуватив українське керівництво в антиросійському курсі. Семиненко каже, що українці в Росії по-різному сприйняли критику з боку президента Медведєва. Одні погоджуються з зауваженнями Кремля, а інші – рішуче заперечують.

На думку Валерія Семиненка, українці в Росії стали заручниками протистояння між Москвою і Києвом.

«Нам дуже важко в такій ситуації. Є дуже багато прикладів, коли російська влада проводить прямі зачистки, якщо якісь українські організації щось роблять не так. Не дай Бог ми проведемо круглий стіл щодо Івана Мазепи і будемо казати, що це національний герой – відразу почнеться тиск», – зазначає Валерій Семиненко.

Один із лідерів української діаспори також сумнівається у тому, що українцям у Росії стане легше плекати свою культуру після зміни влади у Києві. «Якщо ми будемо в фарватері ідеології Кремля щодо історії і нашої культури, то в нас не буде труднощів. А якщо ми матимемо свою точку зору, то труднощі у нас будуть виникати на кожному кроці», – говорить Валерій Семиненко.

Офіційна Москва раніше заперечувала утиски прав українців у Росії, натомість офіційний Київ звертає увагу, зокрема на те, що російська влада не фінансує жодної української школи. За останнім переписом населення, у Росії проживає близько 3 мільйонів українців.
XS
SM
MD
LG