Доступність посилання

ТОП новини

Дев’ять днів, які міняють Сараєво


Белград – У Сараєві, столиці Боснії і Герцеґовини, сьогодні розпочався 15-й кінофестиваль, в котрому беруть участь представники країн регіону та ще 20 держав. Фестиваль проходитиме під неофіційним гаслом – «Дев’ять днів, які міняють Сараєво».

Йшло гаряче літо 1995 року коли групі кіномитців, у місті, яке було оточене сербськими підрозділами під командуванням горезвісного генерала Ратка Младича, прийшло на думку продемонструвати, що і в час війни є люди, які займаються творчістю та, що країна, в котрій гримлять гармати, має чимало друзів закордоном.

Перший фестиваль проходив у напівзруйнованому місті. Він відразу став регіональним, а згодом – європейським. Цього року до Сараєва прибули режисери та актори з республік колишньої Югославії, Болгарії, Румунії, Австрії. Туреччини, Албанії, Греції...

Упродовж минулих 15 років, як зазначають організатори, виявилося, що місто Сараєво та держава Боснія і Герцеґовина спроможні організувати фестиваль таких масштабів. Отож, не лише регіональний, а європейський, привабливий як для початківців, так і для відомих режисерів та продюсерів.

200 фільмів для 100 тисяч глядачів

Поряд з фільмами видатних авторів глядачі зможуть побачити ще кілька паралельних програм: фільми для дітей та підлітків, експериментальні кінострічки та фільми студентів режисури із 13 країн. Коли все зібрати, то понад 100 тисяч громадян побачать принаймні один з-поміж понад двохсот фільмів різних жанрів.

У дев’яності роки режисери та актори прибували до Сараєва насамперед через моральні причини – щоб таким чином надати підтримку волелюбності його громадян. А останнім часом прибувають ще й тому, що участь у фестивалі підвищує рейтинг авторів. Про цей рейтинг свідчить і те, що на фестиваль прибуло майже 700 журналістів.

Директор кінофестивалю Мірсад Пуриватра зазначає: «Маємо більше фільмів, аніж коли-небудь, маємо фільми з більше країн, аніж коли-небудь, маємо більше гостей, маємо більше представників засобів масової інформації. Досі сюди прибували журналісти із 32-х, а тепер – із 35-ти країн».

Центральною нинішньою подією був фільм «Розповідь про золоту епоху» румунського режисера Крістіяна Мунджіу, а на завершення фестивалю до Сараєва має прибути славетний Мікі Рурк.

(Белград – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG