Доступність посилання

ТОП новини

Представники тюркської молоді різних віросповідань підтримують кримських татар-мусульман


Делегати Всесвітнього Курултаю тюркської молоді. Сімферополь, 12 серпня 2009 р.
Делегати Всесвітнього Курултаю тюркської молоді. Сімферополь, 12 серпня 2009 р.

Сімферополь – Близько двох сотень представників тюркської молоді світу різних віросповідань у середу під вечір провели у центрі Сімферополя марш на підтримку кримських татар. Акція потім перемістилася на околицю міста, де мусульмани хочуть звести Соборну мечеть Джума-джамі. Ці заходи пройшли в рамках 14 Всесвітнього курултаю тюркської молоді, що триває в Криму.

Делегати Курултаю у середу по обіді зустрічалися в приміщенні Кримськотатарського театру з лідером Меджлісу кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, який детально їм розповів про проблеми, що стоять перед кримськими татарами. А вже після цього в національному одязі пройшли центральними вулицями Сімферополя до головного майдану міста, де розташована будівля Ради міністрів АРК.
На місці будівництва Соборної мечеті підняли український і кримськотатарський прапори і прапор тюркської молоді світу. Сімферополь, 12 серпня 2009 р.


Хоча під його стінами мітинг не проводився і не було ніяких виступів, учасники маршу усе ж розповіли журналістам, що таким чином вони висловили підтримку кримськотатарського народу, який після депортації повертається на свою історичну батьківщину й домагається відновлення втрачених політико-правових, соціально-економічних і культурно-релігійних прав.

Потім учасники Курултаю переїхали на околицю Сімферополя, де планується зведення Соборної мечеті Джума-джамі. Там пройшов невеликий намаз, який провели делегати-мусульмани і представники Духовного управління мусульман Криму. А один із лідерів Меджлісу, голова Світового конгресу кримських татар Рефат Чубаров розповів про історію боротьби його співвітчизників за відродження в Криму Ісламу, за відбудову мечетей та інших культових споруд кримських мусульман на півострові.

Там же під звуки українського державного і кримськотатарського національного гімнів учасники акції підняли на високих флагштоках державний прапор України, кримськотатарський національний прапор і штандарт Міжнародного об'єднання тюркської молоді.

Тюркська молодь – за толерантність

На Курултаї тюркської молоді світу зібралися представники 40 тюркських регіонів і країн, які сповідують не тільки іслам, але й православ’я, буддизм, караїмізм та один з різновидів іудаїзму, були навіть представлені язичники-шаманісти із Сибіру. І все ж усі разом вони приїхали на місце будівництва Соборної мечеті Сімферополя.

Депутат азербайджанського парламенту, лідер тюркської молоді світу Акрам Абдуллаєв. Сімферополь, 12 серпня 2009 р.
Депутат Меджлісу (парламенту) Азербайджану, лідер Міжнародного об'єднання тюркської молоді Акрам Абдуллаєв в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що учасники Курултаю таким чином хотіли висловити свою солідарність з кримськими татарами-мусульманами: «У тюркському світі питання толерантності є дуже важливим. А особливо – у релігійних питаннях. І сьогодні серед тюрків є християни, мусульмани, буддисти, і їхні представники всі разом підтримують тут кримських татар. Всі ми сподіваємося, що й українська держава проявить толерантність до своїх громадян і підтримає їх у своєму прагненні збудувати тут свою мечеть», – сказав депутат азербайджанського парламенту Акрам Абдулаєв.
Учасниця Курултаю з Сибіру. Сімферополь, 12 серпня 2009 р.


Кримські татари уже майже 15 років домагаються від місцевої влади дозволу на будівництво Соборної (головної) мечеті у Сімферополі. Після тривалих протистоянь і переговорів вдалося знайти компромісне рішення і 2004 року міськрада дозволила виділити ділянку на ялтинській трасі на околиці Сімферополя. Але вже 2006 року новий склад міськради скасував це рішення і заборонив на цьому місці будь-яке будівництво. Від того часу кримські татар проводять акції протесту, якими намагаються звернути увагу центральної влади та української і міжнародної громадськості на упереджене ставлення до мусульманської меншини в Криму.

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG