Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв і Путін намагалися перевершити один одного у брутальних заявах щодо сусідів (європейська преса)


Generic – A photo of International and Russian newspapers, Prague, 17Jun2009
Generic – A photo of International and Russian newspapers, Prague, 17Jun2009

Прага – У європейській пресі продовжують обговорювати «агресивну заяву» президента Росії Дмитра Медведєва на адресу українського лідера Віктора Ющенка. Газети також відзначають досить адекватну відповідь на це з боку голови Ради партії українського президента «Наша Україна» Віри Ульянченко, яка в інтерв’ю європейським виданням повторила, що російське керівництво «перетворюється на заручника імперських комплексів». Деякі впливові видання також наголошують, що український уряд все ж прискорює підготовку до реструктуризації боргів «Нафтогазу», що вже викликало невдоволення міжнародних інвесторів.

«Файненшел Таймз» оприлюднила редакційний коментар на «українську заяву» президента Росії Дмитра Медведєва, в якому аналізує справжній зміст гоголівського вислову про «найціннішу облігацію братерства», про що згадав у своєму різкому листі Києву глава Кремля. Газета висловлює жаль з приводу того, що сподівання Заходу на більш ліберальний міжнародний курс, особливо щодо «ближнього зарубіжжя», нового президента Росії не виправдалися. Бо в останні дні два російських лідери, Медведєв і Путін, намагалися «переплюнути» один одного у різких, брутальних заявах щодо своїх сусідів. Російський прем’єр пригрозив перетворити Абхазію за півмільярда доларів у справжню військову фортецю, однак «гримаса Дмитра Медведєва виявилася більш гнітючою», про це свідчить «кусючий» лист президента Росії українському колезі Вікторові Ющенку. «Файненшел Таймз» вважає, що цей лист Медведєва є «подвійно брутальним», бо свідчить не лише про «пряму спробу втручатися у внутрішні справи України», але й, не зважаючи на запевнення щодо відсутності «російської загрози» для України, президент Росії лише посилює реальне відчуття такої для Києва. Лондонська газета також зауважує, що небезпеку для української демократії підсилює і «внутрішній хаос, як наслідок внутрішньої політичної боротьби в останні п’ять років». «Файненшел Таймз» резюмує з цього приводу, що « рейтинг Ющенка в народі дуже низький і найбільш імовірний претендент йому на зміну, той, хто програв у 2004 році, – Віктор Янукович. І якщо політичний тиск президента Медведєва цього разу буде ефективнішим, аніж путінский у 2004-му, то українським політикам доведеться винити у цьому лише самих себе».

Ще одна лондонська впливова газета – «Таймз» – звертає увагу на те, що візит Путіна до Абхазії супроводжувався українськими відповідями на люте звернення на адресу Віктора Ющенка з боку президента Росії. Це видання наголошує, що глава Секретаріату Президента України Віра Ульянченко не лише звинуватила московських керівників у перетворенні «в заручників імперських комплексів», але й у тому, що кремлівські лідери постійно створюють «образ зовнішнього ворога». Газета також цитує Віру Ульянченко, яка охарактеризувала війну Росії в Грузії, як наслідок «провокаційної політики» з боку Москви.

Російське видання «Комерсант» не лише оцінює фактично комплексну відповідь на лист Медведєва з боку керівника політради партії «Наша Україна» і глави Секретаріату Президента Віктора Ющенка Віри Ульянченко, але й звертає увагу на її «сміливий передвиборний прогноз», що підсумком розв’язаного Медведєвим «протистояння» стане згуртування українців довкола свого президента «напередодні президентської кампанії». Газета доходить до висновку, що «стосунки з Росією знову стають однією з ключових тем чергової президентської кампанії в Україні».

Московська «Нєзавісімая ґазета» приходить до висновку, що нібито «гомін на вулицях в Україні» засвідчує, що «головні дивіденди від «війни заяв» отримує Юлія Тимошенко, яка «зникла з інформаційного простору і старанно займається рутинною роботою глави уряду».

Хоча та ж «Файненшел Таймз» не виключає, що уряд Тимошенко може все ж мати нові проблеми з інвесторами, які вже на наступному тижні можуть виявити претензії до прискорення урядом реструктуризації боргових зобов’язання «Нафтогазу». Газета цитує виконувача обов’язків міністра фінансів України Ігоря Уманського про те, що саме наступного тижня почнеться перший етап переговорів з представниками інвесторів української компанії – «Дойче Банком», «Дефа Банком» та іншими, хто вклав гроші в облігації «Нафтогазу», ціна на які у останні дні досить різко впала. «Файненшел Таймз» також наводить оцінки експертів, які вважають що неприємності «Нафтогазу» навряд чи викличуть загрозу дефолту в Україні.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG