Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація «Укртелекому» буде затяжною


Київ – Підготовка до приватизації чи розмови про неї? Конкурс із продажу «Укртелекому» збираються оголосити у грудні. Такі плани має Фонд державного майна. Проте експерти сумніваються, що приватизація цього гіганта може відбутися до президентських виборів.

«Укртелеком» є монополістом на ринку місцевого телефонного зв’язку. Компанія також надає послуги мобільного зв’язку, є лідером серед інтернетпровайдерів. Вона є співзасновником низки спільних підприємств, які функціонують на українському ринку телекомунікацій. Серед них «Інфоком», «Утел», «Елсаком Україна», «Телесистеми України» та «Телекомінвест».

«Укртелеком» потрапив до списку підприємств, які уряд запланував цього року продати. А відповідно до плану-графіку приватизації, затвердженого Фондом державного майна, конкурс із продажу майже 68% державного пакету акцій «Укртелекому» має бути оголошений у грудні. Проте говорити однозначно, що це відбудеться, поки не можна.

Терміни ще не визначені

«Ухвалені плани-графіки. Вони дуже умовні. Однозначно говорити, що у грудні ми виставляємо, поки не можна. Рішення щодо продажу «Укртелекому» ухвалюватиметься Кабінетом Міністрів. Він затверджує умови і ухвалює рішення», – повідомила Радіо Свобода співробітниця прес-служби Фонду держмайна.

До початку фінансової кризи «Укртелеком» можна було б продати за 4-5 мільярдів доларів. Тепер же, за оцінками деяких експертів, його ціна впала, як мінімум, до 1,5 мільярда. Проте, зазначає заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації, бютівець Валерій Писаренко, приватизація «Укртелекому» може бути вигідною.

«Зараз на ринках з’явився інтерес до великих придбань. Можливо, і український ринок отримає нових міжнародних інвесторів, які сьогодні розпочинають нові вкладення в умовах нового ринку після світової фінансової кризи. Але не потрібно розраховувати, що це буде миттєвий продаж», – говорить бютівець.

Інвестори чекатимуть виборів


Навряд чи продаж «Укртелекому» відбудеться до президентських виборів, каже Радіо Свобода директор Інституту приватизації Олександр Рябченко. Головна проблема – це відсутність покупця, який би заплатив достатньо високу ціну. Саме через це, говорить Рябченко, Кабінет Міністрів і передав управління державною часткою «Укртелекому» від Фонду держмайна Міністерству транспорту та зв’язку.

«Згідно з українським законодавством, коли йдеться про передачу управління державним пакетом акцій будь-якого підприємства від Фонду держмайна до галузевого міністерства, це означає, що приватизація не планується, – говорить Олександр Рябченко. – Малоймовірно, що продаж відбудеться у грудні. Чим ближче до виборів президента, тим менша ймовірність, що хтось буде здатен викласти достатньо великі гроші за «Укртелеком». Скоріше, інвестор очікуватиме, щоб побачити, хто буде президентом».

Кількість охочих купити «Укртелеком» залежатиме від умов приватизації. Однак, на думку ж експертів, головними претендентами будуть іноземні компанії, такі як німецький Deutsche Telekom, турецький Turkcell та угорський Magyar Telekom. Також братимуть учать і російські компанії. Що ж до українських, то взяти учать у конкурсі зможе лише System Capital Management (SCM), контрольована Рінатом Ахмедовим, оскільки інші просто не займаються телекомунікаційним бізнесом.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG