Доступність посилання

ТОП новини

Чи правду казав Медведєв і чи утискує Україна російськомовних громадян? (Огляд преси)


Київ – Росія дійшла до межі, вирішивши використати агресивно-наступальні дипломатичні й політичні дії щодо України. Яке право має Дмитро Медведєв радити нам, учити нас, диктувати нам? – обурюється в інтерв’ю в газеті «День» колишній президент Леонід Кравчук. Він вважає, що послання Медведєва не випадкове. І тут слід врахувати доповідь Патріарха Кирила російському президентові, пригадати річницю війни на Кавказі. Все це, на думку Кравчука, дало поштовх Медведєву до думок про «неслухняну» Україну й того, яким чином поставити її на місце.

Говорячи про нібито утиски російськомовного населення в Україні, Дмитро Медведєв чомусь промовчав про проблеми українців у Росії, зазначає газета «Нова». Для порівняння: в Україні налічується 1199 загальноосвітніх шкіл і близько тисячі дошкільних навчальних закладів із російською мовою навчання. У Росії – нуль. Україна витратила 3 мільярди гривень із держбюджету на утримання навчальних закладів із російською мовою навчання. Російське керівництво не надало жодної копійки. В Україні за державний кошт видані 1 мільйон 555 тисяч 500 примірників підручників російською мовою вартістю 18 мільйонів 616 тисяч гривень. Росія ж не видала жодного українською мовою. Загалом же, наголошує далі видання, Дмитро Медведєв своїм звернення до Віктора Ющенка хотів відволікти увагу росіян від внутрішніх проблем. Яких саме, розповідається в статті «Переведення стрілок».

Як російські спецслужби працюють в Україні? Чи можливий «грузинський варіант» у Криму? Хто інспірував справу Гонгадзе? Про це та інше в газеті «Вечірні вісті» розповідає генерал СБУ, парламентар Олександр Скибинецький. Заголовок матеріалу: «Політичні різноголосся – основна загроза незалежності України».

Від початку року багато вишів повинні знизити плату за навчання за контрактом. Згідно з постановою Кабміну, підвищення плати за послуги в системі навчання не повинні перевищувати рівень інфляції за попередній рік. За розрахунками газети «Сегодня», найбільше завищив плату за навчання Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Однак зменшувати плату там поки не поспішають. Як і в багатьох інших вишах.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG