Доступність посилання

ТОП новини

СБУ знайшла документи про масштаби Голодомору на Харківщині


Пiд час розслiдування кримiнальної справи за фактом геноциду 1932-1933 років слiдчо-оперативна група Служби безпеки в Харкiвськiй областi вiдшукала унiкальнi документи, якi свiдчать про масштаби Голодомору в цiй областi. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За повідомленням, архiвнi матерiали стосуються роботи в 1929-1934 роках Харкiвського судово-медичного моргу.

Зокрема, як зазначає СБУ, документи свiдчать, що впродовж 1933 року до Харкiвського судово-медичного моргу надiйшли майже 9 тисяч тiл померлих людей, причиною смертi 6 тисяч iз них був голод.

Аналiз документiв також свiдчить про те, що першi ознаки голодної смертi людей з’явилися в Харковi й областi восени 1932 року, повідомляє Служба безпеки.

«На початку 1933 року у зв’язку зi збiльшенням масштабiв людських жертв вiд голоду пiд виглядом «боротьби з епiдемiєю тифу» в Харковi було створено надзвичайну санiтарну комiсiю. В мiстi було органiзовано збирання трупiв (у бараках, школах, при вокзалах, у лiкарнях), звiдки їх уночi направляли на цвинтарi», – мовиться в повідомленні.

У документах мiститься iнформацiя про те, що щодня до моргу Харкiвського облбюро судово-медичної експертизи надходили вiд 130 до 303 трупiв. При цьому дiагноз причини смертi вiд виснаження, голоду з’явився тiльки в сiчнi 1933 року.

Ці архівні документи СБУ долучила до кримінальної справи за фактом здійснення геноциду, яку відомство порушило в травні.
XS
SM
MD
LG