Доступність посилання

ТОП новини

Нова політика США щодо Кремля смертельна для України? (Світова преса)


Прага – Низка західних аналітиків висловлюють глибоке занепокоєння тим, що нова політика США щодо Росії несе велику небезпеку незалежності України. Деякі відомі американські експерти сумніваються навіть сьогодні, чи доброю була ідея, коли свого часу Україна, під тиском Заходу, відмовилася від власної ядерної зброї, а сьогодні опинилася фактично сама перед все більшою агресивністю Росії. Деякі європейські експерти, аналізуючи стан справ у російсько-українських стосунках, наводять паралелі з початком війни на території колишньої Югославії. Навіть російські аналітики не приховують, що Москва розпочала новий етап своєї агресивної політики щодо України, одна з головних рис якої – неприхований диктат щодо Києва.

Аналітику британської газети «Ґардіан» Девіду Герсту не подобається наростання, так би мовити, «націоналістичної... війни слів» між Росією та Україною. Герст вважає, що ворожість між Москвою і Києвом, яка супроводжується «копанням в історії», щоб віднайти там, під 300-річним історичним пластом, щось таке, що ще більше пересварило б – це не лише «породжує незручне почуття», як вказує автор в «Ґардіан», але й викликає почуття тривоги. Девід Герст наводить приклади початку громадянської війни в Югославії, коли відродження привидів історії Другої світової війни посилило ворожнечу між сербами і хорватами. Герст розуміє, що Росія, згідно із агресивною заявою Медведєва, намагається радикально виплинути на передвиборний розклад сил в Україні, а самі українські політики міжусобицями гальмують демократичні процеси. Цей автор також розділяє у чомусь побоювання «багатьох європейських аналітиків», які «підозрюють, що спроби Барака Обами «перезавантажити» стосунки з Росією можуть бути згубними для України». «Якщо це так, то привид колишньої Югославії є прохмеляючим, адже більше, ніж 17 відсотків населення України етнічні росіяни». Автор в «Ґардіан» закликає лідерів Росії та України не збільшувати «націоналістичне протистояння» між державами пробудженням привидів минулого, а ліпше зайнятися сьогоднішніми реальними проблемами.

Російський фахівець із піар-кампаній, президент LEFF Group, Володимир Фролов, який відповідає у Москві за налагодження взаємодії між владою і громадськістю та вхожий до Кремля, у статті в «Москоу Таймз» зазначає, що своїми докорами Президенту України російський лідер Дмитро Медведєв фактично «списує Віктора Ющенка з розрахунків». Але, разом з тим, як зауважує Фролов, «заява Медведєва – це й запрошення і попередження двом найбільш імовірним спадкоємцям Ющенка: Юлії Тимошенко і Віктору Януковичу». «Медведєв, – наголошує російський піарщик, – дав Тимошенко і Януковичу попередження про те, що перед тим, як приступати до взаємодії, Москва очікує від них дій, а не обіцянок». Володимир Фролов, нібито продовжуючи фразеологію Медведєва, зазначає, що «у Кремля немає ілюзій стосовно здатності цих двох лідерів тримати слово, і він готує набір батогів та пряників для того, щоб вони не звернули з правильного шляху». Фролов вважає, що українські політики весь рік закликали Кремль чітко заявити, «чого Росія хоче від України, і минулого тижня їхнє бажання збулося», наголошує московський піар-технолог на сторінках «Москоу Таймз».

Кен Блеквелл, колишній посол США з прав людини в ООН, б’є тривогу на сторінках щоденного американського інтернет-видання «Амерікен Тсінкер» з приводу нібито «падіння нової американської політики щодо Росії у яму, яку... адміністрація Обами сама собі викопала». Кен Блеквелл каже, що нова адміністрація США «хотіла нового старту в стосунках із Москвою» і «вона його отримала у вигляді жорсткого ультиматуму Дмитра Медведєва до керівництва України». Американський фахівець зазначає, що Медведєв намагається робити так, «щоб весь світ знав, про що він пише Президенту Ющенку». Кен Блеквелл наголошує, що Москва давно звикла тиснути на Україну, бо «віками та була під п’ятою Росії» і лист Медведєва, «який лякає своєю тональністю», є брутальним по своїй суті. Колишній посол США в ООН уже сумнівається у тому, чи правильно «США переконали Україну відмовитися від ядерної зброї», коли нині, на відміну від «старіючого алкоголіка» Єльцина, Україною зайнявся «непитущий» та «бойовий» Путін, який «шалено тисне на свій ґудзик перезавантаження – на Україну». А «адміністрація дилетантів Барака Обами, – як вважає Кен Блеквелл,– у цей час із шкіри вилазить, щоб утихомирити Росію».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG