Доступність посилання

ТОП новини

Кораблі міжнародного з’єднання «Блексіфор» покинули Севастополь


Архівне фото. Кораблі з’єднання «Блексіфор» у порту Севастополя, 2008 рік
Архівне фото. Кораблі з’єднання «Блексіфор» у порту Севастополя, 2008 рік

Севастополь – Кораблі міжнародного з’єднання «Блексіфор» сьогодні покинули Севастопольську бухту. Фрегат «Смели» (ВМС Болгарії), який зараз є флагманом «Блексіфору» і де розміщений оперативний штаб, великий десантний корабель «Цезарь Куніков» (Чорноморський флот Росії), корвет «Контр-адмірал Мачелларіу» (ВМС Румунії), фрегат «Барбарос» (ВМС Туреччини) і корабель управління «Славутич» (ВМС України) перебували тут 4 доби, а далі їхній шлях – на російський порт Новоросійськ.

Це вже не перший захід кораблів міжнародного з’єднання «Блексіфор» до Севастополя, програма їхнього перебування тут чітко відпрацьована і була повністю виконана згідно з планом проведення активації. За повідомленням начальника прес-центру ВМС України Володимира Бови, перебуваючи в порту, керівництво з’єднання та командири кораблів «Блексіфору» з візитом ввічливості відвідали Севастопольську міську держадміністрацію і командування українського флоту.

У штабі ВМС України пройшла зустріч з його начальником – першим заступником командувача Військово-морських Сил віце-адміралом Сергієм Єлисєєвим. Там же був присутній заступник командувача ВМС України з бойової підготовки контр-адмірал Віктор Носенко, який нещодавно передав командування з’єднанням «Блексіфор» болгарській стороні. Командир нинішньої активації Чорноморської групи військово-морського співробітництва контр-адмірал ВМС Болгарії Ґеорґі Мотев доповів українським колегам про завдання, відпрацьовані екіпажами кораблів під час переходу морем до Севастополя.

Архівне фото. Кораблі з’єднання «Блексіфор» у грузинському порту Батумі, 2006 рік

Поки кораблі йшли морем з болгарської Варни до українських берегів, їхні екіпажі відпрацювали спільні тренування зі зв’язку, провели навчальну пошуково-рятувальну операцію, навчання з рятування людини, що опинилася за бортом, тощо. Крім того, у взаємодії з літаками ВПС Туреччини та корабельним вертольотом турецького фрегата «Барбарос» екіпажі кораблів з’єднання відпрацювали

Навряд чи грузини захочуть бачити в Поті під час чергової активації «Блексіфору» російські кораблі і військовиків, які убивали грузинських моряків, руйнували причали та крали їхнє майно, як це було у серпні 2008 року.
завдання протиповітряної оборони.

У порту моряки переважно відпочивали – побували на екскурсіях визначними місцями Севастополя, зіграли кілька футбольних матчів між екіпажами. Разом з тим, для старших офіцерів на борту флагмана з’єднання болгарського фрегата «Смели» пройшов брифінг, на якому були визначені головні орієнтири цієї активації – подальше покращення сумісності кораблів країн Чорного моря, відпрацювання пошуково-рятувальних завдань, підвищення професійних навичок екіпажів.

Перспективи Чорноморської групи військово-морського співробітництва «Блексіфор» поки туманні

На запитання журналістів, чому в нинішній активації не бере участь корабель ВМС Грузії, командир Чорноморської групи військово-морського співробітництва контр-адмірал Ґеорґі Мотев відповів, що причини цього не відомі, але Грузія офіційно не відмовлялась від участі в наступних активаціях з’єднання. Водночас командир великого десантного корабля ЧФ Росії «Цезарь Куніков» капітан 2 рангу Сергій Ларчук на запитання, як він сприймає своїх грузинських колег по «Блексіфору» – як друзів чи ворогів – відповів, що не бачить ніяких перешкод для спільної та взаємовигідної участі російського та грузинського кораблів у заходах Чорноморської групи військово-морського співробітництва.

Втім, військові експерти припускають, що повернення грузинських кораблів найближчим часом малоймовірне. Навіть, якщо Тбілісі вдасться відновити морські сили та інфраструктуру в Потійській базі, що, в принципі, вже відбувається, навряд чи грузини захочуть бачити в Поті під час чергової активації «Блексіфору» російські кораблі і військовиків, які убивали грузинських моряків, руйнували причали та крали їхнє майно, як це було у серпні 2008 року.

Військовий експерт Дмитро Тимчук
Керівник Центру військо-політичних досліджень Дмитро Тимчук сказав Радіо Свобода, що зараз перед офіційним Тбілісі стоїть дилема: повернення до «Блексіфору», який є символом військової співпраці, до повного примирення з Москвою неможливе, бо виглядатиме як погодження з результатами російської агресії. З іншого боку, «Блексіфор» – єдиний в регіоні механізм безпеки. Хоча він і не спрацював торік під час російського вторгнення, але іншої подібної безпекової системи на Чорному морі поки що немає. Для грузинських моряків це також можливість і далі отримувати необхідний практичний досвід.

З іншого боку, без Грузії «Блексіфор» втрачає свою унікальність єдиного у світі регіонального військово-морського угруповання, яке реально діяло й об’єднувало всі країни регіону. Експерти поки що називають «туманними» перспективи цього об’єднання і пов’язують його майбутнє з рівнем агресивності Росії щодо своїх сусідів – Грузії та України. А поки що кораблі «Блексіфору» на шляху до Новоросійська відпрацьовують спільні бойові завдання. Раніше кожна активація передбачала після Новоросійська відвідання одного з грузинських портів – Поті чи Батумі. Цього разу і ще щонайменше кілька активацій для кораблів Чорноморської групи військово-морського співробітництва вони закриті.

(Севастополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG