Доступність посилання

ТОП новини

Україна приймає фестиваль альтернативної білоруської музики


Head liner фестивалю «Be Free / Будь вільним» – лідер групи «ВВ» Олег Скрипка
Head liner фестивалю «Be Free / Будь вільним» – лідер групи «ВВ» Олег Скрипка

Київ – У Чернігові 22-23 серпня проходитиме фестиваль альтернативної білоруської музики «Be Free / Будь вільним». У минулі роки цей фестиваль проходив у Луцьку і Львові. Його мета – не лише ознайомити європейську спільноту з сучасною білоруською музикою, а й привернути увагу до проблем із розвитком альтернативної культури, з порушеннями прав людини в Білорусі.

У Чернігові 13 білоруських, 6 українських, польський і французький рок-гурти гратимуть 22-23 серпня. Хед-лайнери фестивалю – українські «Воплі Відоплясова» та білоруський «Ляпіс Трубецкой». Організатори фестивалю кажуть, що участь європейських колективів підтверджує інтерес європейців до подій у Білорусі.

А проведення фестивалю в Україні його організатори пояснюють кількома факторами. Лідер білоруського гурту «УліСС» Слава Коренев зазначає: «У Білорусі грають рок-н-рол, але Білорусь – це буферна сіра зона, маю на увазі – зону культури і музики. У нас вітається попса, її чути звідусіль, і майже не чути музики альтернативної. Будь-які тексти і будь-яка музика, які змушують публіку думати, міркувати, вважаються політичними. А якраз рок-н-рол – це музика для тих, хто думає, розмірковує... ».

Тож виступати вдома білоруським рокерам вдається досить рідко, каже Слава. А голова оргкомітету фестивалю Марія Садовська додає, що важливим є безвізовий в’їзд для мешканців Євросоюзу до України: це значно спрощує можливість запросити до участі у фестивалі європейські колективи. До того ж, в Україні для іноземців не існує проблем із вільним пересуванням територією країни.

Окрім музичної частини на фестивалі «Будь вільним!» відбудуться семінари для представників білоруської громадськості, які проводитимуть експерти правозахисних організацій України. Крім того, пройде конкурс карикатур на правозахисну тематику. Тож фестиваль у Чернігові можна вважати не лише музичним шоу, але й школою свободи, стверджують його організатори. Тим більше, що, як стверджує Head liner фестивалю – лідер групи «ВВ» Олег Скрипка, рок-н-рол і свобода нероздільні. «Be Free / Будь вільним», рок-музика і фольк-музика поєднані. Музика прагне до відкриття, до свободи!», – наголосив Скрипка.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG