Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: кількість загиблих британських вояків перевищила 200


Лондон – В останні дні число загиблих в Афганістані з 2001 року британських військовиків перевищило 200 осіб. Сьогодні міністерство оборони оприлюднило імена ще трьох загиблих. Учасники антивоєнної коаліції провели демонстрацію біля пам’ятника загиблим у війнах британцям.

За останні кілька днів в Афганістані загинули ще п’ятеро британських вояків. Загальне число британських жертв від початку місії в цій країні вісім років тому досягло 2004 осіб. Сьогодні британське міністерство оборони назвало імена останніх трьох загиблих – Саймона Анніса, Луї Картера та Джеймза Фуллартона.

Прем’єр-міністр Великої Британії Ґордон Браун визнав, що британська армія переживає в Афганістані «дуже важке літо», але наполягає, що в цій країні вдалося зробити суттєвий поступ. Віддаючи данину пам’яті загиблим, він наголосив, що їхні зусилля допомогли зробити світ безпечнішим і уможливили підготовку до виборів, які цього тижня відбудуться в Афганістані.

«У цей час смутку й журби ми не повинні забувати, чому ми перебуваємо в Афганістані, і чому люди йдуть там на таку самопожертву. Три чверті терористичних змов проти Британії походять із гірських районів Афганістану й Пакистану. Щоб убезпечити Британію і решту світу, ми маємо виконувати свої зобов’язання щодо підтримання стабільності в Афганістані», – сказав прем’єр.

Домовлятися з талібами?

Тим часом учасники коаліції «Ні – війні!» провели демонстрацію на вулиці Вайтголл у центрі Лондоні, де міститься більшість урядових приміщень. Біля пам’ятника загиблим у війнах британцям вони провели акцію «Назвемо імена мертвих». Пролунали імена 200 полеглих британських вояків, а також 200 афганських громадян, вбитих у перебігу конфлікту. Деякі демонстранти клали квіти і картки до підніжжя пам’ятника. Президент антивоєнної коаліції колишній депутат парламенту Тоні Бенн заявив, що присутні зібралися вшанувати загиблих, а також для того, аби вимагати закінчення війни. Він вважає, що Британії доведеться почати домовлятися з афганським рухом «Талібан», бо цю війну виграти неможливо. А тому, на його думку, Британії час уже вивести війська.

Загалом у серпні в Афганістані загинуло 10 британських вояків. Більшість із них стали жертвами вибухів придорожніх мін. Колишній командувач британської армії в тій країні полковник Ричард Кемп зазначив, що «Талібан», зрозумівши безперспективність відкритого бою, перейшов до тактики мінування.

Міністр оборони Боб Айнсворт визнав, що найновіша операція проти талібів під назвою «Пазур пантери» пробігає дуже важко, але завдяки їй з-під тиранії «Талібану» вже було звільнено близько 80 тисяч афганців у провінції Гельманд.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG