Доступність посилання

ТОП новини

Звільнений в’язень у справі Локербі повернувся до Лівії


Смертельно хворий лівієць, який відбував у Шотландії довічне ув’язнення за звинуваченням в участі в улаштуванні вибуху в американському пасажирському літаку над шотландським містечком Локербі 1988 року, повернувся додому.

Лівія прислала за ним до Шотландії спеціальний літак після того, як Абдель-Басет Алі Мохмед аль-Меґрахі був випущений раніше в четвер із в’язниці «з гуманних міркувань».

До такого формулювання шотландське правосуддя вдається, коли лікарі посвідчать, що людини лишилося жити менш як три місяці. Аль-Меґрахі має рак простати в невиліковній стадії.

Міністр юстиції Шотландії Кенні МакАскілл, оголошуючи про звільнення, заявив, що Абдель-Басет аль-Меґрахі не висловив співчуття 270 жертвам теракту, але це не підстава відмовляти в милосерді йому самому й його родині в останні дні його життя.

Відразу ж після цього оголошення у США Білий дім заявив, що «глибоко шкодує» про звільнення аль-Меґрахі – єдиного звинуваченого в справі вибуху літака рейсу 103 американської компанії Pan American.

Державний департамент США застеріг Лівію, щоб аль-Меґрахі не влаштовували зустрічі як героєві.

Абдель-Басет аль-Меґрахі заперечує свою вину й стверджує, що засуджений помилково. У його справі є моменти, які дають підстави сумніватися в справедливості вироку.

Другий звинувачений у причетності до теракту, Аль-Амін Халіфа Фхіма, на суді в січні 2001 року був виправданий за браком доказів.
XS
SM
MD
LG