Доступність посилання

ТОП новини

Президент відкрив відбудований палац Розумовського в Батурині


У Батурині в Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» Віктор Ющенко взяв участь у суботу в урочистому відкритті відбудованого за його ініціативою палацу останнього гетьмана українського козацтва Кирила Розумовського.

У цьому палаці також відкрилася виставка «Українське відродження».

У виступі на церемонії відкриття Ющенко висловив переконання, що в Україні вже розпочався масштабний і «життєво важливий» процес відродження української історичної пам’яті та звільнення від нав’язаних імперських міфів.

«Разом із пам’яттю до нас повертається національна гідність, гордість і сила… Ми дедалі більше усвідомлюємо себе великою нацією, власним іменем, національною ідеєю і своїм самостійно обраним шляхом», – сказав він.

«Національне відродження України – наш святий обов’язок перед наступними поколіннями», – наголосив Президент.

Голова держави особливо звернув увагу, що палац відбудували, не витративши на це жодної державної копійки. Він подякував за велику роботу для відбудови палацу всім – і меценатам, і архітекторам, і будівельникам, і реставраторам.

Віктор Ющенко висловив сподівання, що процес відродження українських пам’яток триватиме й далі.

Відновлений нині палац у Батурині збудував для Кирила Розумовського, останнього гетьмана Лівобережної України, шотландський архітектор Чарльз Камерон у класицистичному стилі в 1799–1803 роках. Нині палац є пам’яткою архітектури й частиною Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця».

Батурин, нині місто в Бахмацькому районі Чернігівської області, був резиденцією гетьманів і фактичною столицею гетьманської України з 1669 року до 1708-го, коли місто разом із його населенням знищили російські війська під командою Олександра Меншикова як помста за «зраду» гетьмана Івана Мазепи. Кирило Розумовський, власністю якого Батурин став пізніше, вирішив зробити в ньому й свою резиденцію й наказав збудувати палац.
XS
SM
MD
LG