Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк: Із банками в Україні краще, з економікою – гірше від прогнозів


Проблеми в реальній економіці України виявилися значно серйознішими, ніж прогнозувалося в січні поточного року, заявив директор Світового банку по Україні, Білорусі й Молдові Мартін Райзер.

При цьому він відзначив, що ситуація з ліквідністю банків зараз набагато краща, ніж на початку року. І хоча питання відновлення довіри ще не вирішене повністю, ситуація набагато краща, ніж у грудні-січні, констатував Райзер в інтерв’ю тижневикові «Дзеркало тижня».

Крім того, він повідомив, що Світовий банк готовий розглянути надання Україні наступного кредиту обсягом у 350 мільйонів доларів.

«Сам факт, що ми погодилися надати перші 400 мільйонів доларів у рамках програми реабілітації фінансового сектору, свідчить, що нам вдалося досягти непоганих результатів у взаємодії з урядом і Національним банком України. Ми працюємо в досить конструктивному режимі», – заявив Райзер.

За його словами, Світовий банк готовий продовжити співпрацю в цьому напрямі, надавши згаданий новий кредит.

Водночас він відзначив, що в найближчі кілька місяців Україна житиме під знаком виборів, що не спрощує ситуацію.

«Та ми продовжимо роботу з урядом і НБУ на технічному рівні, щоб процеси не зупинялися. Причому не тільки в питаннях реабілітації фінансового сектору, а й за багатьма іншими напрямами», – сказав чільний представник Світового банку.

Ідеться про поліпшення інфраструктури, підвищення енергоефективності, реформи в енергетичній і комунальній сферах, у пенсійній системі та охороні здоров’я, податкову і адміністративну реформи, реформування судової системи й сфери державних закупівель, уточнив він.

Мартін Райзер звернув увагу, що розробка і ухвалення антикризових заходів в Україні ускладнюється не тільки слабкою правовою системою, але і перманентною політичною нестабільністю.

Він вважає, що з цієї причини адаптація до кризи обходиться Україні значно дорожче, ніж розвиненим країнам, і відбувається болісніше.

І ще одне, на що звернув увагу представник Світового банку, – що і в західних країнах є корупція, але там вона і близько не має таких масштабів, як в Україні.
XS
SM
MD
LG