Доступність посилання

ТОП новини

Ревізія від прем’єра


Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відкрила на Рівненщині ділянку Грушвиця – Дубно автотраси Київ-Чоп. 25 серпня 2009 р.
Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відкрила на Рівненщині ділянку Грушвиця – Дубно автотраси Київ-Чоп. 25 серпня 2009 р.

Рівне - Якісну дорогу з неякісними узбіччями побачила під час відкриття ділянки Грушвиця – Дубно на Рівненщині Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Учора ввечері глава уряду відвідала цю ділянку автотраси Київ-Чоп, ознайомилася зі станом будови другої черги Рівненського обласного онкодиспансеру та відповіла на болючі запитання місцевих мешканців. Виправляти недоліки прем’єр доручила негайно.

Автоінтеграція в Євросоюз – так називає процес будівництва якісних доріг Юлія Тимошенко. Капітальний ремонт щойно відкритої ділянки дороги «потягнув» майже 51 мільйон євро з Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку – розповів голова державної служби автомобільних доріг Вадим Гуржос.
Прем’єр-міністр пообіцяла поновити ущемлені під час будівництва шляху права селян. Рівне 25 серпня 2009 р.


Якщо в один кілометр дороги від Чопа до Стрия свого часу було вкладено близько 350 тисяч євро, згодом на бродівській трасі – до 550-и тисяч, то кілометр дубенської ділянки обходиться у вісімсот тисяч. Подорожчання відбулося за рахунок поліпшення матеріалів, які нині всі виготовляються на спеціально організованих для цього підприємствах неподалік доріг. Це все одно дешевше, ніж у Європі, однак не гірше, запевняє головний шляховик.

Щоб дорога не була проблемою

Натомість Юлія Тимошенко оглянула дорогу критичним оком: «Я зразу, проїхавши по трасі, звернула увагу, по-перше, керівника Автодору, по-друге, шановних підрядників (Генпідрядник - Італійська фірма «Todini»), яким дякую за якісну роботу, що нам потрібно доасфальтувати узбіччя». Водночас вона додала, що додаткові умови угоди – такі як, скажімо, обов’язкове освітлення траси в населених пунктах, в основному вже виконані.

Кошти на добудову онкодиспансера будуть – запевнила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Рівне 25 серпня 2009 р.
На асфальтування узбіч Прем’єр виділила підрядникам кілька тижнів часу. А ще зобов’язала місцеве керівництво й міністерських чинів розібратися з незадоволеними дорогою людьми. Таких небагато. Серед них – сім’ї Бідюків, Мельничуків і Зима – вербівчан, котрі кажуть, що їм запропонували менш якісне, ніж зруйноване під час будівництва дороги, житло: «Забрали чотирикімнатні – дали три, і не позакінчували, а де закінчили – почало руйнуватися», – розповідає Марія Зима.

Прем’єр ще здалеку помітила плакат, який написали місцеві мешканці: «Бачу плакат «Траса зруйнувала мій будинок». Є законодавство, і я закликаю місцеву владу розібратися в конкретному випадку, передати мені відповідний лист – я підійду до вас, і я переконана, що ми зможемо там справедливість відновити».

Згодом селяни отримали обіцянку з вуст глави уряду про обов’язкове спорудження мостів-переходів у місцях, де траса розділила населені пункти, та про поновлення зруйнованих під час будівництва старих під’їздних доріг.
Бурштинова карта України – подарунок


Фінансування офшорних рахунків?

Не менш вагомою була наступна обіцянка негайно знайти 29 мільйонів гривень на добудову другої черги обласного онкодиспансеру та спростити процедуру залучення підрядника – в обмін на обіцянку голови облдержадміністрації Віктора Матчука освоїти ці кошти й запустити радіологічний корпус до кінця року. А ще – допомогти придбати обладнання, якого потребує сучасний онкологічний заклад.

Наступна ідея Юлії Тимошенко, висловлена під час візиту на Рівненщину, вселила надію в людей, котрі нині перебувають під загрозою звільнення з хімічного гіганта – «Рівнеазоту». Як відомо, керівництво акціонерного товариства перекладає вину за такий стан речей на уряд та його газову і цінову політику. Натомість Юлія Тимошенко переконана: власник «Рівнеазоту» Дмитро Фірташ свідомо доводить його до банкрутства і не виконав умов приватизації: «У нас достатньо хімічних підприємств, які виробляють мінеральні добрива, але тільки «Рівнеазот» перебуває в такому жахливому стані… Гроші, які уряд надавав як повернення ПДВ, до людей тут не доходили. І зараз ми думаємо над тим, що приватизаційна угода, яку має цей завод, абсолютно не виконується цим приватним власником. І яку копійку туди зараз на «Рівнеазот» не надаси, це все виводиться на його офшорні рахунки», – сказала Прем’єр-міністр.

Тому єдиний вихід – через суди домогтися націоналізації хімічного гіганта, зауважила Юлія Тимошенко. Водночас прем’єр-міністр повідомила: якщо власник надасть гарантії, що повернення ПДВ дійде до людей, уряд знайде ці кошти, що дозволить врятувати виробництво.

(Рівне – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG