Доступність посилання

ТОП новини

Пропагандистська війна Росії проти Грузії за допомогою західних піар-фірм


Президенти двох сепаратистських регіонів Грузії Сергій Багапш і Едуард Кокойти за гроші Кремля роблять усе для того, щоб виглядати в очах Заходу якомога привабливіше.
Президенти двох сепаратистських регіонів Грузії Сергій Багапш і Едуард Кокойти за гроші Кремля роблять усе для того, щоб виглядати в очах Заходу якомога привабливіше.

Лондон – Росія, cепаратистські Південна Осетія та Абхазія вдаються до послуг західних фахівців із піару, щоб впливати на західні засоби масової інформації щодо висвітлення подій навколо Грузії. Грузія здійснює кроки у відповідь.На цьому мільйонні суми заробляють фірми з піару, серед яких багато британських.

Західна піар-індустрія добре заробляє зі ще недавно неймовірного джерела: колишні радянські республіки через них намагаються впливати на західну громадську думку. Серед фірм, які надають послуги з піару країнам колишнього СРСР, багато британських.

Фахівець із піару Джей Ервін пояснює це явище так: «У радянські часи там ніхто не дбав про те, щоб наймати західні піар-агенції, але нині, коли економіки стали інтегрованішими, для цих країн стало критично важливим дістатися ширшої аудиторії і викласти їй свою історію. Думка Заходу має величезне значення для того, як у тих регіонах розвивається реальне життя».

Рахунки сплачує Кремль?

Цього місяця перша річниця російсько-грузинського збройного конфлікту на місці подій пройшла досить мирно. Але натомість відбувся гучний обмін заявами у піар-битві, яка може допомогти визначити майбутнє сепаратистських регіонів – Південної Осетії та Абхазії.

Навіть так звані уряди Південної Осетії та Абхазії винайняли свою власну американську піар-агенцію Saylor Group, яка намагається просувати у медіа їхню точку зору. Ця фірма одержує 30 тисяч доларів на місяць, і, за повідомленнями, рахунки сплачує Кремль.

Щоправда, Цхінвалі й Сухумі це заперечують.

Діяльність Saylor Group нещодавно дозволила оприлюднити в провідній британській газеті Guardian спільну статтю лідерів сепаратистських регіонів Кокойти та Баґапша, в якій вони заявили, що Захід зазнав «морального провалу», відмовившись визнати незалежність їхніх регіонів і закривши очі на дії Грузії.

Російсько-грузинська війна у західних ЗМІ

У західних медіа точиться справжня війна між Москвою та Тбілісі. У часи «холодної війни» це називалося б пропагандою, але у наші дні – це ретельно скоординовані дії піар-агенцій у Лондоні, Вашинґтоні та Брюсселі.

Три роки тому Кремль винайняв агенцію Ketchum, щоб підняти імідж Росії перед самітом «групи восьми» у Санкт-Петербурзі й користується її послугами й донині.

Ketchum має близько 50 працівників у країнах «групи восьми» і винаймає підрядні фірми у Брюсселі та Лондоні.

У Лондоні підрядником є фірма Portland, яку очолюють Тім Аллан (колишній шеф піару британського прем’єр-міністра) та колишній московський кореспондент Бі-Бі-Сі Анґус Роксбурґ.

Зі свого боку, Грузія теж має лондонську піар-компанію Project Associates, де ключову роль грає колишній політичний редактор тижневика Sunday Times Дейвід Кракнелл.

У Британії суми, які Росія та Грузія платять фірмам за послуги, є таємницею контракту. Але в США піар-агенції зобов’язані реєструвати такі контракти з іноземними урядами. Тож відомо, що Росія заплатила згаданій фірмі Ketchum щонайменше 14 мільйонів доларів за останні три роки, плюс ще 5 мільйонів лондонській фірмі Gavin Anderson для відстоювання інтересів російського «Газпрому». До речі, ця фірма добряче попрацювала для вигідного Москві висвітлення зимового газового конфлікту між Росією та Україною.

Натомість, фахівці вважають, що торік піар-війну на Заході під час збройного конфлікту з Росією виграла Грузія.

Західні журналісти отримували по 30 електронних листів щоденно з подробицями про російські звірства.

Президент Міхеїл Саакашвілі, який добре володіє англійською, постійно проводив прес-конференції для західних медіа і публікував статті у впливовій американській газеті Wall Street Journal. На думку фахівців, грузини провели чудову роботу і їм удалося схилити західні країни на свій бік, незалежно від того, були правдивими їхні факти чи ні. Адже більшість газет не мали найменшого поняття, що саме відбувалося на місці подій, тож майстерно поданий піар грав ключову роль.
XS
SM
MD
LG