Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі Біловезька пуща збільшує свою територію


Варшава – Минулого тижня уряд Польщі оголосив рішення про те, що територія Національного природничого заповідника «Біловезька пуща» значно збільшиться, хоч і надалі більша його частина залишиться на території Білорусі. Для здійснення цього проекту урядові ще треба подолати низку проблем, зокрема в суспільно-економічній сфері.

До 15 вересня уряд Польщі має намір завершити адміністративну процедуру щодо розширення території Національного заповідника «Біловезька пуща».

Це має відбутися після проведення на місцях опитування громадської думки стосовно урядового проекту. У нових межах територія природничого парку сягатиме 35 тисяч гектарів – близько 50 відсотків усієї пущі, що збереглась на території Польщі.

Міністр довкілля Мацей Новицький минулого тижня заявив, що уряд ухвалив рішення виділити на це бюджетні кошти та субсидії Євросоюзу, що становлять 25 мільйонів євро.

«Гроші нині лежать на столі. Урядові субсидії – це ключовий момент у державному проекті перспективного розвитку цього регіону. Згаданий проект дозволить нам використати великий потенціал, який створює природа Біловезької пущі», – наголошував польський міністр довкілля.

Він вважає, що частка Біловезької пущі, яка залишилась на території Польщі, має нині обмежені туристичні можливості.

Уряд, пропонуючи збільшити територію Національного природничого заповідника «Біловезька пуща», готовий виплатити місцевій владі компенсацію.

Проблеми, які ще можуть виринути

Втім, невирішеною проблемою залишається доля мешканців низки населених пунктів, яким доведеться жити у більшому природничому заповіднику. У його нових межах функціонуватимуть 9 малих міст, серед них адміністративні центри Гайнівка та Біловежа. Представники місцевої влади вважають, що уряд в ухваленому проекті має гарантувати мешканцям населених пунктів, передусім, збереження робочих місць. Голова ради Біловезького району Альберт Литвинович, відповідаючи на запитання Радіо Свобода, говорить, що переважна більшість людей не довіряє обіцянкам уряду. Альберт Литвинович вважає, що під час опитування громадської думки голоси поділяться.

«Практично весь Біловезький район опиниться в нових межах національного заповідника. Ми хотіли б почути відповідь від урядовців на питання: а що буде, якщо, наприклад, через 5 років закінчаться нині анонсовані урядом інвестиції в інфраструктуру? На мою думку, потреби мешканців не обмежуються лише модернізацією мережі водопостачання чи очисних споруд, збереженням довкілля. Йдеться, в основному, про життєві перспективи мешканців нашого району», – каже Литвинович.

Це важливе питання для успіху урядового проекту, оскільки в цьому регіоні закон забороняє розвиток інших (крім туристичної та лісопереробної) галузей народного господарства. Заборонено також проводити розбудову житлових будинків, автошляхів. Тому мешканці населених пунктів, прилеглих до Біловезької пущі, вважають, що держава обмежує їхні громадянські права.

Представник місцевої влади Біловежі у розмові з Радіо Свобода говорить, що для вирішення питання про розширення території національного заповідника «Біловезька пуща» має значення ще один фактор – політичний.

«Я думаю, що якби польсько-білоруський державний кордон став тут прозорішим, зокрема, коли б забрали з Біловезької пущі колючі дроти, це була б знакова подія. Вона пішла б на користь заповіднику, а для людей стала б символічним політичним рішенням», – вважає голова Біловезької районної ради Альберт Литвинович.
XS
SM
MD
LG