Доступність посилання

ТОП новини

Мігранти продовжують штурм європейських кордонів


Брюссель – Спроби проникнення іммігрантів на територію Європейського Союзу останнім часом здійснюються все частіше. Великими групами на вщерть перевантажених застарілих суднах мешканці африканських та азійських країн здійснюють ризиковані подорожі до берегів Європи. Нерідко для десятків таких шукачів кращої долі ці спроби закінчуються драматично, або стають останніми в їхньому житті. Італія, Мальта, Греція та Іспанія б’ють на сполох і просять допомоги інших країн спільноти. Тим часом, у Брюсселі завершується підготовка нових пропозицій щодо того, яку далі проводити міграційну політику Європи. Одна з них пропонує запровадити систему пропорційного розподілу іммігрантів між 27 країнами ЄС.

Із Рима лунають нарікання не лише на нестачу коштів та засобів для боротьби з нелегальною міграцією. Вже вдруге італійська берегова охорона виявляє у своїх територіальних водах голодних та спраглих мігрантів, що вже побували в руках охоронців кордонів сусідньої Мальти. «Мальтійці не виконують своїх зобов’язань, – заявляють представники Італії. – Минулого тижня біля її берегів виявили судно, де було тільки 5 мігрантів із Африки – тих, що вижили з 78 осіб. Останнього вівторка сталася нова спроба. Цього разу виявили судно з 57 шукачами європейського добробуту».

Прикордонні держави закликають до солідарності

Згідно зі встановленими правилами, нелегали, виявлені вперше у тій чи іншій країні, повинні залишатися на її утриманні до з’ясування всіх обставин. Тому депортаційні центри країн ЄС, що межують із північною Африкою чи заходом Азії, переповнені.

Мальта, Греція, Іспанія та Італія вже давно просять допомоги інших держав співдружності, адже всі вони заявляли про солідарність та розподіл відповідальності у справі міграції. Тим часом, Європейська Комісія готує нововведення до міграційної політики.

«Ми маємо намір посилити операції з контролю зовнішніх кордонів, що координуватимуться європейською аґенцією «Фронтекс», – каже речник цієї установи Денніс Аббот. – Також будуть вироблені чіткі правила і зобов’язання щодо спільних патрулювань».

Утікачів пропорційно розподілятимуть між 27 державами?

Окрім об’єднаних зусиль в охороні кордонів Євросоюзу пропонується також так звана «релокалізація» втікачів, яким уже вдалося проникнути на терени ЄС. Залежно від їхньої чисельності, вони пропорційно розподілятимуться між 27 країнами-членами. Це лише одна з пропозицій, що має на меті «розвантажити» країни-сусідки держав, звідки походить основна маса біженців.

Та для успішного контролю міграційних потоків слід залучити всі можливі інструменти, каже представник Єврокомісії Денніс Аббот.

«Головне полягає у тому, що треба передати в розпорядження (міграційних та прикордонних установ) всі наявні в Євросоюзі інструменти – фінансові, політичні й дипломатичні, щоб припинити трагедії, подібні до тієї, що ми мали минулого тижня», – заявляє він.

Тим часом, Швеція, що головує в Раді Євросоюзу, має на меті організувати в жовтні перші дебати щодо міграційної політики за участю міністрів закордонних справ 27 країн співдружності.

Згідно з даними ООН, у намаганні проникнути до Європи понад 67 тисяч утікачів перетнули Середземномор’я тільки за минулий рік. Чимала частина з них загинула посеред моря від голоду, спраги чи переохолодження.
XS
SM
MD
LG