Доступність посилання

ТОП новини

Угорські цигани збираються масово емігрувати на Захід


Будапешт – Керівники циганської меншини в Угорщині попереджають про те, що перед Заходом може знову постати проблема нової хвилі еміграції угорських ромів. Лише останнім часом бажання емігрувати до Канади, Англії, Німеччини чи країн Бенілюксу виявили сотні циган Угорщини.

Як повідомив керівник центрального самоврядування ромів Угорщини Орбан Коломпар, до цього виборного органу масово звертаються угорські громадяни циганської народності з проханням видати їм офіційний документ, своєрідну перепустку на Захід. У цій довідці вони просять вказати, що роми зазнають тут різноманітних утисків.

Таких заяв побільшало після того, як невідомі зловмисники останнім часом вбили шістьох ромів і багатьох покалічили. Днями поліція затримала кількох підозрюваних у цій справі. Сам же Орбан Коломпар зазначив, що йому вельми нелегко вислуховувати мало не щодня такі скарги і ще важче – ухвалювати офіційні рішення разом із його колегами, членами органу національного ромського самоврядування.

«Якщо я не видам такої довідки, поверну проти себе угорських циган. Якщо я дам людині такий документ, то вчиню недобре рідній державі, в якій живу я і мої етнічні брати. Через те я зроблю все, що залежить від мене, як відповідального політика, в інтересах того, щоб ці люди залишилися в Угорщині. Але для цього їм треба надати відповідну альтернативу з боку держави та суспільства», – каже Орбан Коломпар.

Чи тих убивць упіймали?

Тим часом угорські слідчі активно збирають докази про вчинений злочин на ґрунті расизму, щоб пред’явити їх чотирьом заарештованим. Серед доказів вже фігурують зразки ДНК, конфіскованої зброї, мобільні телефони й автомобілі. Допомогти слідству зголосилися і кілька свідків, що перебувають під охороною закону.

Між тим у селі Татарсентдьєрдь, де вбили одного чоловіка ромської народності, не переконані до кінця в тому, що поліція затримала справжніх убивць. Наприклад, мати вбитого чоловіка сумнівається в цьому. За її словами, «до будинку мого сина на хуторі з села ведуть кілька доріг. І зловмисникам треба було дуже добре знати ці шляхи...».

Жителі цього присілка також поділяють думку цієї жінки. За їхніми словами, вбивці мали бути місцевими мешканцями, а не заїжджими «гастролерами».

Упродовж лише останнього тижня 120 пештських ромів заявили про наміри емігрувати на Захід через низку поважних причин. А циганське самоврядування вони просять, щоб цей орган офіційно підтвердив, що йдеться в цілому про політичне переслідування представників цієї національної меншини і про сильні антициганські настрої в суспільстві.
XS
SM
MD
LG