Доступність посилання

ТОП новини

Найбільший в Україні «Тиждень актуального мистецтва» відкривається у Львові


Прага – Сьогодні у Львові відкривається «Тиждень актуального мистецтва» – найбільша культурна акція року, метою якої є привернути увагу до потреб сучасного мистецтва, продемонструвати, якими шляхами розвивається і якою мовою нині спілкується мистецтво зі сучасниками. Акція у Львові проводиться вдруге. Цього року організаторам, а серед них відома галерея «Дзиґа», вдалось запросити до участі австрійського митця Ервіна Редла – одного з найавторитетніших майстрів світлової інсталяції у світі.

Минулого року львівська «Дзиґа» вперше організувала «Тиждень актуального мистецтва», і проект вдався. Більше того, з’ясувалось, що мова сучасного мистецтва в Європі – чутливий, неповторний і навіть непередбачливий організм, який реагує на потреби сучасників, відтворює середовище і доповнює його.

Сьогодні галерея «Дзиґа» у співпраці з Інститутом актуального мистецтва у Львові та з Польським інститутом у Києві організувала другий фестиваль, у програмі якого понад 50 проектів митців із Франції, США, Швейцарії, Польщі, Білорусі, Австрії, Австралії. Більшість проектів буде представлена в старій частині міста, розповів Радіо Свобода речник мистецького об’єднання «Дзиґа» Юрко Вовкогон.

«Багато інсталяцій у самій історичній частині Львова. Перш за все це світлова інсталяція Ервіна Редла Speed Shift – українською «Зсув швидкості», яка буде складатись із двох ліній електродіодних лампочок, які будуть спалахувати з різною швидкістю. Під час спалахування буде також музика. Ервін Редл творив цю інсталяцію з урахуванням функціонування мозку і стверджує, що вона має гіпнотичний вплив на підсвідомість», – розповідає Юрко Вовкогон.

Ервін Редл – випускник Віденської музичної академії за спеціальністю «Електронна музика», він отримав також диплом магістра комп’ютерного мистецтва в Школі візуального мистецтва у Нью-Йорку. Твори майстра відомі в усьому світі, для кожного міста він підбирає особливу композицію. Так є і цього року у Львові, його архітектурна стилістика до певної міри продиктувала напрям світлової інсталяції «Зсув швидкості».

Як запевнили Радіо Свобода організатори фестивалю, на свято до Львова варто приїхати, щоб самому переконатися, як спілкується давнє місто з формами сучасного мистецтва.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG