Доступність посилання

ТОП новини

Першовересневі витрати пересічного школяра


Київ – Кошти у сумі середньої місячної зарплати треба витратити в Україні, щоб зібрати дитину до школи. Ця сума становить трохи більше 2000 гривень і вистачає її лише на найнеобхідніше. Що ж саме можна купити й наскільки це дорожче, ніж минулого року?

Тетяна, мати двох майбутніх випускників, розповідає, що цих 2000 гривень може вистачити лише для учня початкових класів. Якщо ж готувати старшокласника, сума одразу подвоюється.

«Десь 4 тисячі гривень на одного треба витратити. І ще можна не вкластися. Один костюм на хлопчика коштує 650 гривень. І це я кажу про Троєщинський ринок, а не про магазини. Для дівчинки можна знайти костюм за 400 гривень, він буде поганої якості».

«Сидіти на хлібі і воді»

Всього в сім’ї Тетяни четверо дітей, старшого сина треба зібрати до коледжу, а найменшого – до садочка.

«Треба декілька місяців сидіти на хлібі і воді, а тоді піти і все купити. Дуже все дорого, дуже!», – бідкається Тетяна.

Окрім шкільної форми, дітям потрібні спортивні костюми, кеди, сумки чи рюкзаки, а також канцелярія, продовжує Тетяна: «Я купила 50 зошитів, щоденники й ручки і витратила 200 гривень. А ще контурні карти, друковані зошити до кожного підручника, атласи... Це лише початок, цього на рік ніколи не вистачить».

Ціни все зростають

Порівняно з минулим роком ціни на канцелярські приладдя та інші імпортні речі зросли більше ніж у 2 рази, говорить економіст Олександр Жолудь.

«Більшість канцелярії та інших необхідних речей суттєво зросли в ціні, адже в основному вони імпортні. Відповідно, в нас у серпні минулого року долар становив 4 гривні 70 копійок, а зараз ми маємо курс понад 8 гривень. Отже, порівняно з серпнем 2008 року різна канцелярія зросла в ціні від 20% до 80%», – пояснює економіст.

Усі речі для школи краще купувати заздалегідь, радять завбачливі батьки. Адже в останні дні серпня все дорожчає. І хоча ціни на одяг, взуття та шкільне приладдя різняться залежно від регіону, тягар, який лежить на плечах батьків, тисне з однаковою силою. Бо там, де ціни менші, менші й зарплати.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG