Доступність посилання

ТОП новини

Українські актори в російському кіно: краще менше, ніж нічого?


Про «Оскари» українські актори практично не мріють: для цього треба, принаймні, багато зніматися в кіно...
Про «Оскари» українські актори практично не мріють: для цього треба, принаймні, багато зніматися в кіно...

Київ – Українська кіноіндустрія існує... на папері. На практиці ж цього року держава на виробництво фільмів не виділяє коштів ані з державного бюджету, ані з антикризового фонду. Тобто, фактично виробництво фільмів зупинене. Відсоток власних фільмів настільки малий, що більшість українських акторів «іде в найми» до росіян. Сусіди ж на вигідних для них умовах радо приймають наших акторів. Вони й обходяться значно дешевше, ніж російські метри. І не такі примхливі до умов праці.

Фактично, всі фільми, які знімаються на території України, орієнтуються на російський ринок. Саме тому головні ролі віддають відомим російським розкрученим обличчям, які приносять гроші.

Вітчизняних метрів здебільшого запрошують на другорядні й епізодичні ролі. При цьому гонорари нараховують також за другорядним кошторисом.

Російські продюсери вважають, що українські актори апріорі не можуть бути зірками й отримувати більше грошей, говорить український кінорежисер Лесь Санін.

«Робота українських акторів оцінюється, звичайно, дешевше. Якщо навіть клас акторів приблизно рівний, то в більшості випадків це буває в два-три рази, іноді буває й в десять разів».

Ще в 2001 році молодий київський актор Євген, коли був студентом, цілу добу знімався в рекламі за 70 гривень. За 6 років акторської діяльності молодий актор уже засвітився у достатньо відомому фільмі.

Але й сьогодні за два дні зйомок у російському серіалі йому пропонують 100 гривень: «І якщо б я не відмовився, то, можливо, так у мене б повелося й надалі. Ага, цей актор дешевий. Він зніметься, за скільки хочеш. А у нас більшість людей думають: «О! Мене ж побачать. Я актор. Це ж моя професія, і я повинен». А нічого ти не повинен. Для росту не можна себе нижче плінтуса опускати, тому що таке буде й ставлення. І наступного разу мені вже запропонували більшу суму», – каже Євген.

Але в більшості випадків завжди знаходиться людина, яка працюватиме дешевше. Адже пропозицій не так уже й багато, і вибирати, за великим рахунком, немає з чого, зазначає український кінорежисер Валерій Ямборський.

«Нашим акторам хоча б якась популярність»

«На жаль, наші актори сьогодні повинні задовольнятися поки що серіалами, які знімають недорогі російські канали, як правило, на території України. Але в кращому випадку, наприклад, Леся Самаєва відома уже в Росії по серіалу. Також Лариса Руснак знялася в серіалі – це те, що їм сьогодні хоча б якось приносить популярність», – розповів Ямборський.

Та, за словами вітчизняного кінорежисера Леся Саніна, популярність – чи не єдине, що незабаром буде тішити наших акторів у Росії.

«Російські продюсери в Москві нещодавно підписали угоди з акторськими агенціями і з російською кіноакторською гільдією про зменшення в декілька разів загальних ставок гонорарів і про максимальні суми виплат для зірок різного класу. Відповідно, зменшилися оплати і в акторів, які в них знімаються з України», – каже Санін.

Українські актори розповідають, що сусідній Росії можна позаздрити: свою кіноіндустрію там розкрутили достатньо потужно. Може, й Україні не вигадувати цей велосипед, а зайнятися власним кіно? І популярність прийшла б до акторів, і оплата, відповідно, була б іншою.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

XS
SM
MD
LG