Доступність посилання

ТОП новини

США: звіт МАГАТЕ свідчить, що Іран співпрацює недостатньо


Сполучені Штати заявляють, що новий звіт Міжнародного агентства з атомної енергії свідчить, що Іран іще не повністю співпрацює з МАГАТЕ і продовжує збагачувати уран усупереч резолюціям Ради безпеки ООН.

Думку США оголосив у п’ятницю речник Державного департаменту Іян Келлі після того, як раніше того дня МАГАТЕ оприлюднило черговий звіт про Іран.

У ньому мовиться, зокрема, що Іран уповільнив виробництво збагаченого урану, але монтує нові центрифуги для цього.

Так само, мовиться у звіті, Іран не співпрацює з МАГАТЕ в з’ясуванні подробиць щодо можливого військового аспекту іранської ядерної програми.

Цей звіт має стати підґрунтям запланованих на 2 вересня дискусій шести провідних країн світу щодо можливості запровадити проти Ірану чергові санкції ООН.

Три з п’яти членів Ради безпеки ООН – США, Франція й Велика Британія, – а також Німеччина погрожують Іранові вже четвертим пакетом санкцій, якщо він далі збагачуватиме уран і не відповість на запитання про свою ядерну програму.

Але ще не відомо, чи підтримають такі санкції інші два члени Ради безпеки – Китай і Росія.

На Заході непокояться, що Іран під прикриттям мирної ядерної програми насправді намагається здобути ядерну зброю. Іран заперечує це й наголошує, що не відмовиться від свого права на мирний атом.
XS
SM
MD
LG