Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські католики святкують повернення храму


У Дніпропетровську відбувається урочисте освячення костелу Св. Йосипа, поверненого римо-католицькій громаді міста рішенням суду, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Віряни відстоювали будівлю храму понад десять років.

В урочистостях беруть участь єпископи Харківсько-Запорізької дієцезії, усі настоятелі парафії від дня її відродження у 1991 році, єпископат України, віряни з України та з-за кордону. Зокрема, у гості до дніпропетровських католиків завітали одновірці з Польщі.

Зранку для подяки Богові за повернення храму католики пройшли урочистою процесією центром міста.

Опісля розпочалося урочисте богослужіння і освячення храму.

10 серпня Дніпропетровський апеляційний господарський суд підтвердив право власності римо-католицької парафії Св. Йосипа на будівлю колишнього храму в центрі міста і залишив чинним рішення господарського суду Дніпропетровської області від 25 червня про «повернення храму з чужого незаконного володіння на користь вірян».

Судова тяганина навколо права власності на будівлю костелу в Дніпропетровську тривала десять років. Зіпсований реставраціями у дусі радянської доби, костел приватизували 1998 року. Фактичним власником споруди була приватна фірма, зареєстрована у США. Її пов’язували з українським екс-прем’єром Павлом Лазаренком.

У 2001 році провадження в справі було припинено, але потім спрямовано на новий судовий розгляд.

Католицький костел у Дніпропетровську був побудований у 1887–90 роках на кошти вірян.
XS
SM
MD
LG