Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Польщі обурене твердженнями розвідки Росії


У Польщі обурені публікаціями на сайті Служби зовнішньої розвідки (СЗР) Російської Федерації, ніби польські державні діячі Другої Речі Посполитої таємно співпрацювали з німецькими спецслужбами.

За повідомленням кореспондента УНІАН у Польщі, представники польської влади, які протягом усього минулого тижня утримувались від різкої реакції на коментарі росіян про співпрацю поляків із гітлерівською Німеччиною, гостро розкритикували оприлюднену 29 серпня заяву СЗР Росії.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Яцек Найдер заявив, що МЗС дуже обурене звинуваченням на адресу польського державного діяча Юзефа Бека (1894-1944) (у 1930 році був віце-прем’єром, із 1932 по 1939 роки – главою МЗС) в тому, що він був агентом Німеччини.

Також не відповідає дійсності інформація, ніби віце-прем’єр-міністр, а потім глава польського уряду у вигнані (1943-1944) Станіслав Миколайчик співпрацював із британськими спецслужбами, додали в МЗС.

У свою чергу, голова Сейму Польщі Броніслав Коморовський заявив, що набагато більше підстав для звинувачень у співпраці з Німеччиною можна висунути на адресу тодішнього міністра закордонних справ СРСР В’ячеслава Молотова, який підписав сумнозвісний пакт Молотова-Ріббентропа.

«Треба через деякий час цю брудну та бридку історію Росії нагадувати», – сказав Комаровський.

Він закликав польських політиків «спокійно» відстоювати історичну правду.

1 вересня у Гданську відбудуться заходи, приурочені 70-й річниці початку Другої світової війни, в яких візьмуть участь глави урядів із близько 20 країн, серед яких прем’єр-міністр Росії Володимир Путін і канцлер ФРН Анґела Меркель.
XS
SM
MD
LG