Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розглядає можливість придбання російського космічного корабля


Запуск російського космічного корабля «Союз» ТМА-15 з космодрому «Байконур», 27 травня 2009 року.
Запуск російського космічного корабля «Союз» ТМА-15 з космодрому «Байконур», 27 травня 2009 року.

Лондон – Європейська космічна агенція звернулася до Росії із проханням збільшити виробництво космічних кораблів «Союз», аби задовольнити потреби астронавтів із ЄС у космічних подорожах. Європа просить, аби Росія виробляла щороку п’ять замість нинішніх чотирьох кораблів.

Якби Росія виробляла на один «Союз» більше, ніж нині, Європейська космічна агенція (ESA) купувала б його, можливо, разом із Канадою, якій теж потрібні варіанти для запуску своїх астронавтів на орбіту. Очікується, що на зламі 2010 і 2011 років буде виведено з експлуатації американські човникові космічні кораблі, а це означає, що в наступні роки в космос матиме змогу літати менше людей, ніж тепер. Тому найближчим часом «Союз» залишиться єдиним засобом подорожей до Міжнародної космічної станції, на яку ЄС має частку прав.

Директор ESA для програм космічних польотів за участі людини Симонетта Ді Піппо, зазначає: «Якщо ми дійсно хочемо використовувати Міжнародну космічну станцію, щоб надсилати на неї європейських астронавтів, європейських громадян, то маємо домовлятися з американцями або росіянами. А з кінця 2010 року і далі – лише з росіянами, бо американський шаттл буде виведено з експлуатації».

Пані Ді Піппо зазначила, що з 2013 року ЄС хоче висилати на орбіту щонайменше одного астронавта на рік. Тож космічна агенція хотіла б на той час досягти відповідної угоди з Москвою. Попередні дискусії сторін відбулися на нещодавній виставці Міжнародний авіаційний та космічний салон – МАКС 2009. Для здійснення проекту треба буде вивчити низку технічних аспектів, наприклад, те, чи зможуть відсіки стикування Міжнародної станції приймати додатковий корабель, або, чи технічно можливо, аби виробник «Союзів» підприємство «Енергія» збільшив продуктивність. Симонетта Ді Піппо сказала, що від розмови з росіянами в неї залишилося оптимістичне почуття. Тож за два-три місяці Європейська космічна агенція планує вийти з офіційною пропозицією.

Європейські астронавти нині переживають досить вдалі часи. Торік Лопольд Айгартс та Ганс Шлеґель здійснили політ на європейському дослідницькому кораблі Columbus. Цього року у космос полетять Кристер Фуґлезанґ та Франк де Вінне. Де Вінне, до речі, обійме посаду керівника Міжнародної космічної станції у жовтні цього року. Паоло Несполі та Роберто Вітторі полетять наступного року. Вітторі візьме участь у найостаннішій місії американського шаттла. Андре Кайперса було обрано для шестимісячної місії на Міжнародній космічній станції наприкінці 2011 року. Проте після нього в нинішньому європейському графіку нових польотів людей нема. Це незважаючи на те, що цього літа Європейська космічна агенція обрала шістьох нових астронавтів, які почали трирічний курс засадничої підготовки до польотів. Серед них – одна жінка.

(Лондон – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG