Доступність посилання

ТОП новини

Польща й Росія відкриють одна одній доступ до архівів – прем’єри


Дональд Туск (справа) і Володимир Путін. 1 вересня 2009 р.
Дональд Туск (справа) і Володимир Путін. 1 вересня 2009 р.

Польща та Росія відкриють одна одній доступ до архівів для дослідження суперечливих подій спільної історії. Про це заявили сьогодні голови польського та російського урядів Дональд Туск та Володимир Путін.

У своєму вступному слові Туск зазначив, що під час годинних переговорів з Путіним домовився визнавати висновки спільної польсько-російської комісії, яка досліджує справу про розстріл радянською владою польських офіцерів у Катині в березні 1940 року.

За його словами, сторони домовились створити два спеціальні центри (один в Росії, другий у Польщі), які також досліджуватимуть історію польсько-російських відносин.

Туск назвав переговори з Путіним непростими, але при цьому наголосив на їх важливості для формування надійного фундаменту польсько-російських відносин.

Відповідаючи на запитання польських журналістів про трактування подій, що передували Другій світовій війні, російський прем’єр повторив свої тези, викладені у статті в «Газеті Виборчій», в яких згадав про співпрацю західних держав з нацистською Німеччиною задовго до укладення відомого пакту Молотова-Ріббентропа.

Путін закликав об’єктивно оцінювати всі історичні факти, не називаючи однозначною причиною початку Другої світової війни домовленості гітлерівської Німеччини із СРСР.

«Об’єктивна історія має багато кольорів. Усі ми робимо помилки. Якщо хтось хоче вишукати у «старій та цвілій булці родзинки», а «цвіль» залишити іншим, нічого доброго з цього не вийде», – сказав прем’єр Росії.

Відповідаючи на аналогічне питання, польський прем’єр зауважив, що Польща однозначно оцінює пакт Молотова-Ріббентропа як документ, який призвів до нападу і поділу його країни між Німеччиною та Радянським Союзом.

Сьогодні в Польщі відбуваються заходи, присвячені 70-річчю початку Другої світової війни. На зустріч запрошені керівники європейських країн.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG