Доступність посилання

ТОП новини

Екіпаж «Аріани» годують помиями та обіцянками – близькі моряків


Київ – Чотири місяці перебуває у полоні грецьке судно «Аріана» з українським екіпажем на борту. Погана вода та їжа, а відтак і шлункові хвороби знесилюють моряків, кажуть близькі полонених. Тим часом пірати, які утримують корабель, зменшили суму викупу до трьох мільйонів, проте судновласник поки не погоджується на неї. Учасники ж переговорів із піратами від України та Греції – подробиць не розголошують.

Уже чотири місяці перебуває у полоні грецький корабель «Аріана» з вантажем сої. Його екіпаж, 24 українські моряки (серед яких двоє жінок), перебувають у полоні з 2 травня. Лише час від часу їм дають змогу надіслати листа на батьківщину електронною поштою, телефонного зв’язку з ними немає. В одному з таких листів кухар «Аріани» Лариса Салинська повідомила, що в неї народилася мертва дитина, і вона потребує медичної допомоги. Тепер Лариса, за словами її товариша Сергія Юзвака, медичну допомогу вже отримала. Натомість виникла загроза здоров’ю та життю усіх членів екіпажу.

«Продукти в них закінчилися, їх годують відходами, – каже Сергій Юзвак. – Привозять з материка гнилий рис, іржаву, брудну воду, і годують. В усієї команди вже проблеми зі шлунком. Якщо переговори затягнуться, пірати обіцяють вбити членів екіпажу. Вони весь час це обіцяють. Раніше пірати вимагали викуп у розмірі сім мільйонів доларів, але вже погодилися на три. Зараз на корабель для участі у переговорах має прибути головний пірат, однак господар корабля не хоче платити».

Затягнені переговори та інформаційна блокада

Компанія «Укркрюїнг», яка влаштувала моряків на «Аріану» і бере участь у переговорах щодо їхнього звільнення, надавати будь-яку інформацію відмовляється. «Ми жодної інформації нікому не надаємо. Телефонуйте до МЗС» ,– так відповіли Радіо Свобода в компанії.

Міністерство закордонних справ деталей переговорного процесу теж не розголошує. Є лише повідомлення на сайті МЗС про те, що переговори йдуть складно і що відомство «вживає всіх необхідних заходів для швидкого звільнення заручників. Крім того, посольство України в Греції постійно контактує з компанією-оператором для якнайшвидшого вирішення цієї проблеми».

Натомість родичі полонених вважають, що держава покинула моряків напризволяще.

Валентина, мати Лариси Салинської, зазначає: «Хоч головою об стіну бийся – куди лишень не зверталися! Я маю ксерокопії цих звернень. Всі кивають на судновласника. А всі інші допомогти нам не спроможні, бо все впирається в гроші. Ющенко нещодавно говорив, що коштів на це немає. Дочка пише, що вона не отримала нормальної медичної допомоги, що вони перебувають у жахливих умовах. А господар корабля заспокоює, мовляв, це чергова провокація піратів».

Про піратські провокації говорить і компанія «Укркрюїнг». Нещодавно вона заявила журналістам, що листи про критичну ситуацію на кораблі пишуться на вимогу піратів.

Схожої точки зору дотримується і учасник переговорів із піратами, юрист грецької компанії «Ол Оушнз Шіпінг» Спірос Мінаш.

«Ми продовжуємо переговори. Нам точно відомо, що команді нічого не загрожує, – каже представник судновласника. – Я не можу назвати конкретну суму викупу, на якій зараз зупинилися. Піратам це не сподобається, а отже, зашкодить переговорам».

Україна має долучитися до боротьби з піратством – експерт

Те, що пірати зменшують суму викупу, ознака того, що переговори близькі до завершення, припускає російський експерт із боротьби з піратством, колишній моряк Михайло Войтенко.

«Сподіваюся, що судновласник погодиться на суму, запропоновану піратами. Хоча насправді вона завелика. Україна нічого не може зробити, хіба що тиснути на судновласника. Боротьба з піратством має бути спільною справою всіх держав, тому звинувачувати в чомусь Україну – безглуздя. Інша річ – компанія «Укркрюїнг». Вони переконують, що з екіпажем все добре, але насправді дбають лише про свою безпеку, а не про безпеку моряків, яких наймають на роботу», –обурюється Михайло Войтенко.

Найкраще, що може зробити Україна для полонених співвітчизників – це взяти посильну участь у міжнародних системах боротьби з піратами, які зараз формуються, вважає директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський.

«Треба просто домовлятися, чим ми можемо допомогти цим системам. Щоб у випадку нападу піратів на наші прохання по допомогу ці сили давали адекватну відповідь», – зауважив пан Сунгуровський.

За його словами, така відповідь зазвичай не є безкоштовною. І наразі не відомо, чи має Україна сили і засоби для такої участі. Сьогодні у піратському полоні перебувають 26 моряків пострадянських країн. Серед них 24 українці.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG