Доступність посилання

ТОП новини

Цілком нормально, що колишні вороги сидять поруч – Баррозу


Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що для багатьох європейців «чорна сторінка» історії, що розпочалась з Другою світовою війною, завершилась лише з падінням комуністичних режимів.

Про це йдеться у листі Баррозу на ім’я прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска у день 70-річчя початку Другої світової війни.

«Цьогорічне відзначення має особливе значення, адже воно співпало з 20-річчям падіння «залізної завіси» і 5-річчям історичного розширення ЄС на Схід. Це служить слушним нагадуванням, що для багатьох європейців «чорна сторінка», відкрита 70 років тому з бомбардуванням Вестерплатте, реально закрилася лише з падінням комуністичних диктатур та возз’єднанням Європи через десятки років», – зазначив Президент Єврокомісії.

У своєму листі він висловив жаль із приводу того, що не може особисто взяти участь у сьогоднішніх урочистостях, і наголосив на тому, що самі урочистості є не лише даниною загиблим за свободу, а й свідчать про прагнення не забути жертв Другої світової війни.

Баррозу також наголосив, що відзначення 70-річчя з дня початку війни нагадує і про те, наскільки дорогоцінними для Європи є її досягнення, зроблені за останні роки.

«Сьогодні виглядає цілком нормально, що поляк, колишній прем’єр-міністр Єжи Бузек очолює Європарламент. Цілком нормально, що колишні вороги сидять поруч в європейських інституціях, об’єднані дружбою, і допомагають у будівництві сильної Європи, що базується на мирі, добробуті та верховенстві права», – зазначив Президент Єврокомісії.

Польщі у вівторок відбулися заходи з нагоди 70-их роковини від початку Другої світової війни. Саме 1 вересня німецькі війська атакували польські терени. У церемонії в Польщі взяли участь керівники 20 держав, включно з лідерами Росії та Німеччини. Хоча від війни вже сплинуло багато часу, розгорілася гаряча міжнародна дискусія, хто саме її розпалив.
XS
SM
MD
LG