Доступність посилання

ТОП новини

Як реформувати «Укрзалізницю»


Київ – «Укрзалізниця» згортає впровадження швидкісного руху на залізничному транспорті та запровадження «єдиного електронного квитка». Про це заявив колишній міністр транспорту та зв’язку Йосип Вінський. За його словами, це може зірвати фінансування модернізації української залізниці Європейським банком реконструкції та розвитку. Тоді як Міністерство транспорту стверджує – реформування триває.

Українські залізниці застарілі і не відповідають європейським стандартам ні за швидкістю перевезень, ні за безпекою, ні за якістю та комфортом. Підготована рік тому програма реформування галузі передбачає передачу функції держуправління галуззю профільному центральному органу виконавчої влади, утворення замість шести залізниць єдиного суб’єкта господарювання, вихід на ринок компаній різних форм власності для створення конкуренції у сфері вантажних та пасажирських залізничних перевезень.

За словами тодішнього, а тепер звільненого міністра транспорту Йосипа Вінського, уряд заблокував ці зміни. «На жаль прем’єр-міністр не сприймала наші пропозиції, – каже він. – Були відписки, нам три чи чотири рази завертали цю програму з Кабінету Міністрів. Ми її узгоджували, переузгоджували. Шукали варіанти, щоб переконати, але все це мало формальний зміст. Знайшлися радники, які сформували думку прем’єр-міністра, яка просто блокувала проведення цієї реформи».

Колишній міністр транспорту повідомив, що неринкова залізниця дає можливість вже кілька місяців безплатно возити вугілля, що може призвести до її банкрутства. Також він обурювався згортанням проекту впровадження швидкісного руху на залізничному транспорті, та проекту «єдиного електронного квитка». За словами Вінського, Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про припинення кредитування «Укрзалізниці», поки вона не проведе структурні реформи.

Щоправда в прес-службі міністерства транспорту і зв’язку України запевнили Радіо «Свобода», що реформування залізниці триває. Мінтранс веде активний діалог із «Укрзалізницею» в пошуках найкращих шляхів цього реформування і вже створену спеціальну робочу групу.

Радіо Свобода зверталося за поясненнями і до українського представництва ЄБРР. Там заяву Вінського відмовилися коментувати.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG