Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія інвестує у Львівщину


Львів – Майже 11 мільйонів євро виділив Євросоюз для реалізації на Львівщині трьох проектів. Завдяки фінансовій підтримці Єврокомісії у Львові створений туристичний інформаційний центр, до кінця року запрацюють 5 пунктів екстреної медичної допомоги на міжнародних автотрасах області, а також почала діяти програма підтримки вугільного сектору. Чим цікаві ці проекти, і яку користь вони принесуть людям та розвиткові прикордонного регіону загалом?

У середньому протягом року у львівських готелях зупиняється близько півмільйона туристів. У польському Кракові, для порівняння, у 10-15 разів більше.

Відсутність вказівників у туристичному Львові, багатомовних табличок, інформаційного матеріалу, даруйте, навіть громадських вбиралень – усе це аж ніяк не сприяє розвиткові туризму. Відтак мета проекту «Створення туристично-інформаційної інфраструктури у Львові», який отримав грант Євросоюзу за результатами міжнародного конкурсу, – зробити доступним і ближчим для іноземців місто Лева, зокрема ознайомити з об’єктами Світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

У місті уже до кінця 2010 року мають з’явитись туристичні вказівники і таблиці, інформація про пам’ятки архітектури подаватиметься двома мовами, усі туристичні шляхи міста будуть позначені.

У Туристичному інформаційному центрі, який уже працює у приміщенні Ратуші, можна дізнатись про готелі, ресторани, послуги гідів, туристичні фірми. Тут розповсюджуватимуть листівки, путівники, карти, схеми, електронну продукцію. У рамках цього проекту, який сягає близько 760 тисяч євро (10% від цієї суми виділяє міська рада Львова) передбачено також і підготовку персоналу у сфері туризму та виготовлення й розміщення туристичних дороговказів у Львові.

Підтримка Європейським Союзом туристичної інфраструктури Львова допоможе місту повніше використовувати свій потенціал туристичного центру, зазначив голова Представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

Єврокомісія лише рекомендує, але не реформує галузь
Щодо програми підтримки вугільного сектору Євросоюзом, вартість якої становить майже 9 мільйонів євро, посол наголосив, що Європейська комісія не затверджуватиме ніяких реформ у вугільній галузі, а лише надаватиме пропозиції щодо їхньої реалізації.

«Україна мала б переймати досвід європейських країн, зокрема Польщі, у сфері вугільної промисловості, вирішення екологічних проблем, щоби якомога менше шкоди зазнавало навколишнє середовище від видобування вугілля, закриття неприбуткових шахт», – наголошує Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

Львівщина має реанімобілі, аналогів яких в Україні немає


Однак найбільше із фінансової підтримки ЄС задоволені рятувальники та медики. Адже вони матимуть 5 сучасних реанімобілів, аналогів яких в Україні ще немає. Наразі придбано дві машини для надання першої медичної допомоги постраждалим внаслідок аварій на дорогах. Уже працює один пункт невідкладної допомоги в Новояворівську, до кінця року їх відкриють ще 4 – у Львові, Буську, Миколаєві, Жовкві. Вартість проекту «Створення транспортної мережі пунктів екстреної медичної допомоги» становить більше одного мільйона євро.

Координатор проекту Ярослав Пилипець каже, коли вперше побачив реанімобіль, то відразу майнула думка – скільки людей можна було врятувати, якби така техніка була раніше. Львівські медики вчитимуться у Польщі працювати в реанімобілі.

«Це обладнання дозволить нам швидше прибувати на місце ДТП і надавати набагато якіснішу допомогу, врятувати більше людських життів, – каже Ярослав Пилипець. – Навіть, коли людина без свідомості, у вкрай важкому стані, ми підтримуватимемо життя, довеземо живою до шпиталю. Кардіомонітор допоможе спостерігати за потерпілим, вентиляція легень, поповнення крові киснем – ми все це тепер маємо і рятуватимемо людей. Вартість одного реанімобіля – 86 тисяч євро, вже придбали два, до кінця року буде 5».

Посол Жозе Мануел Пінту Тейшейра зазначив, що Європейський Союз і надалі фінансуватиме проекти в Україні, зокрема на Львівщині, у різних сферах, але водночас й Україна має дотримуватись рекомендацій ЄС.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG