Доступність посилання

ТОП новини

Під «межигірською дачею» Януковича може зберігатись бібліотека Ярослава Мудрого? (Огляд преси)


Київ – Газета «Нова» з’ясувала справжню причину інтересу Юлії Тимошенко до резиденції В.Януковича. Видання стверджує, що межигірська земля зберігає таємницю бібліотеки Ярослава Мудрого. Всі гектари «дачі Януковича» не варті й сотої долі того, що може бути приховане під ними. І навряд чи нинішній господар земель, які колись належали козацькому монастирю, не розуміє, що «межигірські гектари» зберігають таємницю, відкриття якої може стати справжньою сенсацією. Конкретні факти істориків на підтвердження цієї тези наводяться в статті «Вітя, Юля та зникла бібліотека».

Нинішній візит представників з МВФ до Києва буде корисним, оскільки значною мірою сприятиме більшій прозорості процесу творення бюджету, переконує газета «Голос України». Принаймні, його представники спробують унеможливити створення схем, що сприяють перетіканню бюджетних грошей «за бажанням» тих чи інших учасників процесу. Як це, приміром, сталося з безплатним наданням актів на землю. Утім, навряд чи зарубіжні фахівці спроможні кардинально вплинути на творення держбюджету, який в Україні формується згори вниз, а не навпаки, як це роблять у ринкових країнах.

Наступного тижня відзначатиметься 20-річчя створення Народного руху за перебудову. Дописувач газети «День» стверджує, що головною причиною нездатності Руху до лідерства в національному масштабі в ті часи були важкі й темні рештки «вавилонської вежі», побудовані в душах інтелігенції та народу. Рухівське керівництво не усвідомлювало своєї нездатності до управління державою, і тому не готувалося до нього. Керівники національних демократичних сил сварилися і сваряться між собою про вибір того чи іншого фаворита з номенклатури. Бо не піднесли себе до рівня засад національної ідеї. За такого стану його проводу занепад національного руху був неминучий. На цьому наголошується в матеріалі «Закономірності занепаду».

Чи подолають вкладники страх перед ризиком неповернення вкладів достроково? Без допомоги держави тут не обійтись, стверджує газета «День». Щоб повернути кошти у комерційні банки, влада повинна прибрати з ринку ризикові банки. Або ж виставити до фінустанов вимоги, які потрібно виконувати для отримання вкладів від населення і суворо їх контролювати. Більше про це йдеться в статті «Мораторію боятися – у банк не ходити…».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG