Доступність посилання

ТОП новини

А більший меншого кусає та ще й б’є… І галактики теж так роблять


Туманність Андромеди: Галактика M31
Туманність Андромеди: Галактика M31

Прага – Найближча до Землі галактика Андромеди виявилася «канібалом»: вона завдяки своїм розмірам «відкушує» від сусідньої меншої галактики мільйони зірок. Це передбачення теорії несподівано для себе підтвердила міжнародна група астрономів, яка оприлюднила своє відкриття в провідному науковому журналі Nature.

Широкосяжне дослідження галактики Андромеди, що його здійснює група вчених із 17 наукових закладів 6 країн, уже принесло результат, якого й не чекали: дослідники виявили матеріальні сліди того, як ця галактика поглинала й поглинає інші.

На околицях Андромеди вони виявили зорі й зоряні скупчення, які не могли виникнути як частини самої цієї галактики. За словами вчених, це можна назвати «недоперевареними рештками» інших, малих галактик, які Андромеда колись втягла до себе.

Принаймні один такий процес відбувається й просто на очах землян: Андромеда цілим струменем «всмоктує» зірки з сусідньої з нею галактики Трикутника.

За підрахунками дослідників, ці галактики вже зіткнулись були близько двох з половиною мільярдів років тому. Тепер Трикутник опинився на орбіті навколо Андромеди, ніби «прив’язаний» до неї потоком своїх зірок, які перетягує більший сусід.

Галактики перемагають «за ранжиром»

Це відкриття підтвердило давню теорію формування галактик, відому як ієрархічну: за нею, великі галактики силою свого тяжіння притягують до себе менші і врешті втягують їх, при цьому ще більше зростаючи самі.

І ось це передбачення вперше підтвердилося на практиці. Як кажуть учені, створення галактик і руйнування галактик можуть бути одним і тим самим процесом.

Такі самі явища вочевидь відбуваються і з нашою Галактикою, Чумацьким Шляхом. Та зсередини їх видно гірше. Галактика ж Андромеди за космічними масштабами недалеко від нашої, до того ж, як вважають, вона майже така сама. Тому саме її й обрали вчені для свого дослідження.

Астрономи також прорахували майбутнє: приблизно через три-п’ять мільярдів років галактики Андромеди й Трикутника зустрінуться знову. І цього разу, за їхніми підрахунками, з Трикутником може статися те, що було з іншими раніше: Андромеда цілком поглине його.

А ще десь у той самий час обидві ці галактики мають зустрітися й із нашим Чумацьким Шляхом. Хто кого «з’їсть» у цьому протистоянні, вони передбачати не беруться.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG