Доступність посилання

ТОП новини

Майор Мельниченко – ще не кандидат, майже повстанець і важливий свідок


Микола Мельниченко (фото: 2 лютого 2009 р.)
Микола Мельниченко (фото: 2 лютого 2009 р.)

Київ – Колишній охоронець колишнього президента Кучми майор Микола Мельниченко говорить про необхідність всенародного повстання в Україні. Колишній вигнанець, а нині один зі свідків у справі Гонгадзе, продовжує наполягати на тому, що необхідно притягнути до кримінальної відповідальності тепер уже екс-голову держави, а також колишнього керівника президентської адміністрації, а нині спікера Верховної Ради Володимира Литвина.

З медійниками Микола Мельниченко спілкувався як голова політичної партії Громадянський рух України. Зараз майор, завдяки якому в 2000 році розпочався «касетний скандал», є свідком у справі про вбивство Георгія Гонгадзе та ще у кількох кримінальних справах. За словами Мельниченка, лише минулого року він 57 разів зустрічався зі слідчими Генпрокуратури. Як свідкові, йому надана охорона зі спецпідрозділу «Альфа».

«Частина записів, на яких є склад злочинів, Генеральна прокуратура просить мене не оприлюднювати, поки триває слідство, – каже майор про записи, зроблені ним у кабінеті Президента Кучми. – Мені дуже прикро, що розслідування по записах триває так довго».

Кримінальні справи, порушені свого часу проти самого майора Мельниченка, нині закриті. Колишній голова СБУ Ігор Смешко вважає, що це було зроблено передчасно.

«Я переконаний у тому, що розкриття цього найдраматичнішого злочину в історії новітньої України неможливо повністю завершити без розслідування сумісних справ, а саме: так званих справ, пов’язаних із записом у кабінеті глави держави колишнім майором Мельниченком… Тільки супутнє розкриття і цих справ, які з незрозумілих особисто для мене мотивів, причин були закриті на початку 2005 року тодішнім Генпрокурором Піскуном. Тільки сукупність розслідування цих двох справ, як на мене, може дати повну відповідь стосовно замовників вбивства Георгія Гонгадзе», – заявив екс-голова СБУ в інтерв’ю Радіо Свобода.

У передчутті другої Коліївщини

Микола Мельниченко каже про необхідність докорінної зміни влади в Україні. Сам він ще не знає точно, чи буде балотуватися в президенти. Проте знає, що в разі перемоги запровадить в Україні надзвичайний стан. Щоб не випустити з країни тих людей, які обікрали державу. Зараз він думає про те, що в Україні може відбутися повстання народу проти злочинної влади. Це ймовірне повстання колишній охоронець порівнює з Коліївщиною.

«До мене підходять люди і говорять, що зі зброєю в руках готові відстоювати свої права. Я думаю, що до зброї в руках ще час не прийшов, –каже Мельниченко. – Але я дав своїм однопартійцям вказівку легальним шляхом отримувати зброю. І якщо потрібно буде захищати людей від цієї влади, щоб нам було чим захищати».

Критикуючи представників влади, Мельниченко найчастіше згадував одного з фігурантів своїх записів – Володимира Литвина. За словами Мельниченка, Литвин може бути технічним кандидатом Юлії Тимошенко.

Гучні заяви як спосіб нагадати про себе?


У Блоці Литвина коментувати заяви майора Мельниченка не захотіли. «Я не буду коментувати! Це що, мій рівень?! Я не хочу опускатися», – відповів на прохання прокоментувати останні заяви майора керівник фракції Блоку Литвина у парламенті Олег Зарубінський.

Епатажні заяви майора Мельниченка не вражають політичних експертів. За словами політолога Володимира Фесенка, час, коли майор був фактором в українському політичному житті, вже минув.

«Для виборців це не вчорашній, а навіть позавчорашній день, – зазначає політолог. – Це не актуально вже. І тому мотивація Мельниченка – залишитися якщо не в політиці, то хоча б на узбіччі політичного процесу. Це питання його політичних амбіцій і його політичного виживання».

Проте наразі політичні амбіції майора Мельниченка нічим не підкріплені.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG