Доступність посилання

ТОП новини

Барака Обаму переконали залишити Україну Росії? (Європейська преса)


Прага – Окрім газових та економічних проблем України, у європейській пресі обговорюється тема російсько-американських взаємин і місце України у цьому процесі. Деякі впливові російські політики і бізнесмени заявляють газетам, що в адміністрації президента США Барака Обами нині переважає проросійське лобі, яке переконало главу Білого дому і його команду майже чи не залишити Україну у сфері впливу Росії.

Чимало газет пишуть у кінці тижня про те, що нібито цієї зими російсько-української газової баталії не очікується і все буде на цьому фронті спокійно. Так «Москоу Таймз» цитує українського прем’єра Юлію Тимошенко, яка сказала у четвер на засіданні уряду у Києві, що «обидві сторони – Росія та Україна – домовилися, що на Різдво вже не буде традиційних трюків на кшталт газової кризи». Газета також відзначає, що український прем’єр заявляє про це після зустрічі з російським колегою 1 вересня у Польщі, де Росія взяла на себе усне зобов’язання, враховуючи кризу, не штрафувати Україну за недобір газу і скоротити постачання у наступному році до реального, необхідного Києву. «Москоу Таймз» також зауважує, що Юлія Тимошенко особливо зацікавлена у «газовому спокої» цієї зими, бо вона переживає за свій імідж перед проросійськи налаштованими виборцями України на січневих президентських виборах, де прем’єр братиме участь у ролі чи не головного кандидата. Згадана газета також цитує українського президента Віктора Ющенка, який сказав у четвер, що Україна заборгувала за контрактом з Росією від 19 січня 2009 року понад 5 мільярдів доларів у вигляді штрафів за недобір газу. «Москоу Таймз» також наголосила, що представник «Газпрому» відмовився коментувати такі твердження глави української держави.

Російська «Нєзавісімая Ґазета» вважає, що газовий спокій цієї зими необхідний Росії, у якої купа проблем з прибутками від продажу енергетичної сировин і невирішених головоломок щодо реалізації газогонів «Північний потік» та «Південний потік». Хоча, як цитує експерта це видання, якщо на якомусь із двох згаданих проектів буде помітний прогрес, то таке «російський «Газпром» постарається закріпити шляхом нового конфлікту в Україні, щоб показати Європі необхідність альтернативних українській ГТС шляхів постачання блакитного палива до європейців».

Інше російське видання – «Время новостей» – продовжує «пророкувати» проблеми «Нафтогазу» із поверненням боргів іноземним інвесторам, які в сумі, не меншій, ніж 200 мільйонів доларів, необхідно повернути вже сьогодні. Ця газета навіть стверджує, що «тихе повернення» Києвом цих боргів «Нафтогазу» дуже ускладнить і без того непросту проблему реструктуризації всіх боргових зобов’язань української компанії.

Голова правління московського Інституту сучасного розвитку і віце-президент Російського союзу промисловців та підприємців Ігор Юрґенс заявив ризькому виданню «Ріґа.Росвесті», що в оточенні президента США нині переважає проросійське лобі, яке переконало Обаму відкласти проблеми України на другий план. Юрґенс стверджує тут, що «дуже відповідальні і впливові сили наполягали на тому, щоб Обама після відвідин Москви обов’язково побував у Києві. Але він цього не зробив. Окрім того, наголосив Ігор Юрґенс, є тверді запевнення про невступ Грузії та України у найближчий час до НАТО». Юрґенс також заявив у цьому інтерв’ю, що «з американського боку є досить грамотних, жорстких патріотів, які вважають, що стратегічний союз з Росією важливіший, аніж Байденівські вискоки».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG