Доступність посилання

ТОП новини

Поїзд імені Ніколаса Вінтона – рятівника 669 єврейських дітей


Поїзд імені Ніколаса Вінтона прибуває на станцію Ліверпуль-Стріт у Лондоні, 4 вересня 2009 р.
Поїзд імені Ніколаса Вінтона прибуває на станцію Ліверпуль-Стріт у Лондоні, 4 вересня 2009 р.

Сьогодні до Лондона прибув історичний поїзд, такий самий, яким рівно 70 років тому виїжджали єврейські діти з окупованої Чехословаччини. Акції порятунку проводив британець, сер Ніколас Вінтон.

70 років тому, 1 вересня 1939 року точно за розкладом з головного вокзалу Праги до Лондона мав відправитись поїзд, а в ньому 250 єврейських дітей. Цього дня поїзд не від’їхав, цього ж дня розпочалась Друга світова війна, нацисти заборонили контакти з Англією як з країною – воєнним противником. Однак вони не знали, що перед тим британський громадянин Ніколас Вінтон уже відправив до Англії кілька поїздів з єврейськими дітьми. Нині ми знаємо це число – 669 хлопців і дівчаток врятував від смерті простий британець Ніколас Вінтон. Ризикуючи життям, він діставав дозволи на виїзд дітей з Праги, і з другого, британського боку – гарантію, що дітей приймуть в англійський родинах.

1939 року молодий британець Вінтон відпочивав в швейцарських Альпах. Від свого друга, співробітника британського посольства в Празі, він дізнався про небезпеку, яка зависла над єврейським населенням Чехословаччини після нацистської окупації. Він швидко прибув до Праги, щоби організувати рятування дітей.

Повторна дорога до свободи


Ніколаса Вінтона вітає одна з «дітей Вінтона», яка прибула до Лондона з Праги в 70-ту річницю евакуації єврейських дітей з Чехословаччини
Кожний поїзд Ніколас Вінтон особисто зустрічав на Ліверпульському вокзалі в Лондоні. Як і зустрів він нинішній поїзд, на якому прибуло 27 вінтонівських дітей зі своїми нащадками. Сер Ніколас пригадує: «У Британії тоді була трохи хаотична ситуація. Все нагадувало якийсь бізнес: на кожну дитину треба було знайти в Британії сім’ю, яка б гарантувала, що її прийме. Потім потрібно було дістати підпис дитини і тоді – дозвіл на в’їзд до Англії. Ми тоді не знали, скільки ще маємо часу, ми б не наважились організувати останній поїзд з дітьми. Це було жахливо».

Про рятівні акції Ніколаса Вінтона довго ніхто не знав. Про них дізнався світ тільки наприкінці 80-их років, коли дружина Вінтона знайшла на горищі архівні документи про ці події й вперше про них розповіла. На зустріч до свого рятівника з усього світу почали зголошуватись «діти Вінтона», як вони самі себе називають. Нині їх живе 27. Саме вони разом зі своїми дітьми, друзями, родичами, як 70 років тому, сіли в Празі на поїзд, щоб повторити історичну поїздку – до Лондона, де їх на вокзалі зустрів нині вже 100-літній сер Ніколас Вінтон.

Про його шляхетне життя написані книжки, зняті фільми, а на головному вокзалі Праги рятівникові єврейських дітей відкрили пам’ятник.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG