Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі солдатів патрулюють китайське місто Урумчі


За підтримки бронетехніки тисячі китайських військовослужбовців взяли контроль над Урумчі, головним містом Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону на заході Китаю.

У п’ятницю в Урумчі мали місце нові масові протести. В сутичках у місті загинули 5 осіб, повідомив віце-мер головного міста Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону Чжан Хун.

Раніше в п’ятницю влада Китаю заборонила в Урумчі будь-які походи, демонстрації й масові протести, на які не отримано дозволу.

Заборону наклали після двох днів нових протестів у місті, які поліція розігнала з застосуванням подразливого газу.

Цього разу, в четвер і п’ятницю, протестували представники народу хань, тобто власне китайці за національністю. Вони вимагали для себе кращого захисту після того, як містом поширювали чутки, ніби людей кололи зараженими голками від шприців. Дехто з китайців звинувачував у таких діях уйгурів.

Міністр громадської безпеки Китаю Мен Цзяньчжу раніше заявляв, що напади зі шприцами чинять «сили етнічного сепаратизму».

Два місяці тому в Урумчі відбулися кількаденні заворушення й сутички на етнічному ґрунті між уйгурами – тюркомовним народом, який сповідує переважно іслам, – і власне китайцями, в яких загинули, за офіційними даними, майже 200 осіб.

Чимало уйгурів непокояться, що влада Китаю, переселяючи дедалі більше китайців на традиційні уйгурські землі, тим самим руйнує й уйгурську культуру та звичаї. Серед уйгурів існує й нечисленний сепаратистський рух.
XS
SM
MD
LG