Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: газова угода – один із механізмів залежності України від Росії


Президент не вважає, що можна вірити заявам Росії про гарантії, що вона не застосує передбачених двосторонньою угодою штрафів за недобір Україною законтрактованого газу.

В інтерв’ю телеканалові «Інтер», яке передавали в неділю ввечері, Віктор Ющенко заявив: «Які гарантії можуть бути, коли чорним по білому написано, що за недобір російського газу в опалювальний сезон покупець платить 150 відсотків вартості газу, а в міжопалювальні періоди 300 відсотків?»

«Таких штрафів у нас за 7 місяців накопичилося за угодами, які підписав уряд, за невибраний газ 41,5 мільярдів гривень. Ми за весь газ, який спожили за 7 місяців, менше заплатили», – додав Президент.

За його словами, очевидно, що про жодні зміни до такого договору російська сторона не вестиме мови, бо це «найслабше місце, найбільший програш, який допустила урядова команда при підписанні цієї угоди».

«Це один із механізмів залежності, причому навіть не економічної, а політичної», – наголосив Ющенко.

Прем’єр-міністри України і Росії Юлія Тимошенко та Володимир Путін після своєї зустрічі на початку вересня, яка відбулася в Польщі, оголосили, що Україна всупереч підписаному чинному контрактові зможе відбирати менше газу, ніж передбачає цей контракт, і при цьому не сплачувати штрафні санкції за цей недобір відповідно до контракту.

Але жодних документів за результатами зустрічі вони не підписували, обмежившись усними заявами.

Після того Ющенко в відкритому листі до Тимошенко заявив, що ці домовленості, які мають таку вагу для України, потрібно зафіксувати на папері, щоб убезпечити від застосування цих санкцій у майбутньому.
XS
SM
MD
LG