Доступність посилання

ТОП новини

Між Україною та Росією газових розбіжностей немає – Тимошенко


Між Україною та Росією немає розбіжностей щодо контракту про постачання і транзит російського газу, заявила Прем’єр-міністр України сьогодні на брифінгу в Кабінеті Міністрів.

«Жодних суперечок між Росією і Україною з приводу природного газу – ні щодо його транспортування, ні щодо тарифів на транзит, ні щодо тарифів на газ – не існує. Всі розбіжності і конфлікти – у головах великих українських політиків. У головах, тому що в цих головах хаос, розлад і бажання брати хабарі», – сказала Юлія Тимошенко.

Прем’єр-міністр наголосила, що на сьогодні в газових відносинах між Україною і Росією існує порядок, визначений контрактом.

«Нам більше не потрібно нічого підписувати ні на початку року, ні наприкінці цього року, тому що контракт автоматично діє десять років, а ціна на газ і на транзит визначається кожного кварталу, і ціна на природний газ в першому кварталі 2010 року визначатиметься за формулою без яких-небудь додаткових підписань», – сказала Тимошенко.

При цьому вона нагадала, що, відповідно до умов контракту, ставка на транзит в 2010 році буде збільшена на 50-80%. «Така розбіжність – від 50 до 80% – залежить від ціни на нафту і нафтопродукти, тому що у формульному підході саме ціна на транзит і на газ спирається на ціну на нафту, газойль і мазут», – уточнила глава уряду.

«Україна і Росія працюють у системі поставок газу прогнозовано, спокійно, без будь-якої істерії», – зазначила Тимошенко.

Раніше у понеділок Президент Росії Дмитро Медведєв доручив керівникові «Газпрому» Олексію Міллеру не погоджуватися на зміни умов щодо оплати транзиту російського газу через Україну.
XS
SM
MD
LG