Доступність посилання

ТОП новини

Президент України перебуває з візитом у Польщі


Президент України Віктор Ющенко та Польщі Лех Качинський під час офіційної церемонії зустрічі у Варшаві, 7 вересня 2009 р.
Президент України Віктор Ющенко та Польщі Лех Качинський під час офіційної церемонії зустрічі у Варшаві, 7 вересня 2009 р.

Варшава – У понеділок із дводенним візитом до Польщі прибув Президент України Віктор Ющенко. Цього дня він зустрівся із Президентом, прем’єром польського уряду Дональдом Туском та спікером сейму.

Сторони обговорили теми українсько-польського співробітництва, зокрема проблеми енергетичної безпеки, проблеми утворення євро-азійського транспортного коридору, нафтогону Одеса-Броди-Ґданськ та стан підготовки до проведення чемпіонату Євро-2012.

Президенти підписали «дорожню карту» українсько-польських стосунків на 2009-2010 роки.

Президенти наголосили не лише на успіхах, а й на потребі активізації спільних зусиль у процесі українсько-польського єднання та примирення.

На думку польських оглядачів, саме процес українсько-польського єднання та передвиборна кампанія в обох країнах позначились на порядку денному програми візиту.

Про нюанси держаної політики Варшави та Києва розповіла фахівець із питань польсько-українських взаємин Боґуміла Бердиховська.

«Прощальний візит»

«Це такий своєрідний візит на прощання. Тому що невблаганно наближається кінець його президентського терміну. Ніяких переломних справ тут не може бути. Це тому, що один і другий президенти не мають таких важелів впливу, які могли б радикально змінити внутрішню чи закордонну політику своїх держав», – сказала Бердиховська.

Фахівці наголошують на тому, що закордонна політика обох країн здійснюється за президентським та прем’єрським вектором.

У Польщі також зауважують, що візит до Варшави Президента Віктора Ющенка проходить рівно за тиждень після візиту до цієї країни Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.

Польські оглядачі зауважили, що під час зустрічі у Ґданську Юлії Тимошенко з російським прем’єром Володимиром Путіним Росія намагалась відсторонити Україну від Євросоюзу та Польщі.
Чи головну роль тут зіграла передвиборча кампанія?

«Прем’єр-міністр Тимошенко не має випрацьованої чіткої стратегії стосовно закордонної політики. Мені здається, що її закордонна політика підкоряється внутрішнім цілям. Якщо, наприклад, задля обрання на посаду Президента треба буде пожертвувати тим чи іншим елементом закордонної політики, тоді, на мою думку, пані Юлія Тимошенко не буде мати ніяких сумнівів для того, щоб це зробити», – вважає Боґуміла Бердиховська.

Президент України Віктор Ющенко у вівторок відбуде до Перемишля, що поблизу польсько-українського кордону.

До Перемишля, тим часом, не поїде Лех Качинський. Замість нього, учасником урочистостей буде керівник президентської адміністрації.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG