Доступність посилання

ТОП новини

Москва купує своїм кредитом Україну (світова преса)


Прага – У світовій пресі все більше пишуть про нагнітання в Україні передвиборного ажіотажу, що супроводжується не лише загостренням економічної і фінансової ситуації, але й все більшим втручанням Росії у внутрішні справи України. Оглядачі вважають, що Москва намагається мобілізувати всі можливі фінансові, газові, політичні ресурси, щоб «завоювати» Україну і «твердо тримати її під своїм контролем». Для нинішньої російської влади, як пишуть світові газети, Україна є зовнішньополітичним пріоритетом номер один.

Як зазначають сьогодні провідні газети, виглядає так, що Міжнародний валютний фонд може припинити видавати Україні кредити до кінця цього року. І справа тут не лише в тому, що Україна, як пишуть у впливовій «Файненшел Таймз», не виконує умов МВФ з реформування економіки, але й у тому, що Фонд не хоче бути «заручником передвиборної політичної боротьби» в Україні. Про це у Фонді заявляли ще на початку літа і, як виглядає, вони мають намір призупинити співпрацю з Києвом до кінця цього року. «Файненшел Таймз» також пише про нову хвилю девальвації гривні, невпевненість у банківському секторі України і загрозу нової «газової суперечки» Києва з Росією. МВФ, як інформує лондонська газета, особливу увагу звертає на негативний вплив на ситуацію в Україні політичних суперечок у владі, що «збільшує невпевненість у цілому перед президентськими виборами у січні».

Австрійська «Дер Штандард» наводить оцінки австрійського експерта Василя Астрова, який вважає, що цієї осені українську фінансову систему очікують нові потрясіння і це найбільше пов’язано із загальною невпевненою ситуацією в суспільстві, на яку найбільш негативно впливають розсварені українські політики. «Населення не вірить у гривню, а це одна з головних причин другої хвилі девальвації, яка накриває Україну восени», – пише «Дер Штандард».

Американське аналітичне видання «Стратфор» вважає, що Москва нині найбільше уваги приділяє Україні, бо від цього прямо залежить «геополітичне виживання Росії». Американські експерти наголошують, що Кремль хоче цього разу не лише проросійського президента в Києві, але й «повністю контролювати ситуацію в Україні». Обіцянка Москвою кредиту Києву у два мільярди доларів перед президентськими виборами у січні, на думку авторів зі «Стратфора», є нічим іншим, як «купівлею друзів в Україні». Тут нічого «спільного з альтруїзмом», пишуть американські експерти, бо Москва хоче купити в Києві не лише «повну стабільність ситуації для Росії», але й реальнішу лояльність основних українських політиків. Разом з тим у «Стратфорі» вважають, що ціна, за яку Москва хоче «купити Україну», може бути зависокою для держави, яка перебуває у критичній смузі свого виживання.

Лондонська «Дейлі Телеґраф» не виключає, що нові «газові тертя» між Києвом і Москвою можуть призвести до «суворого покарання російським «Газпромом» неспокійних українських партнерів». Газета відзначає, що у Кремлі не просто так «прикрикнули» на «Газпром», щоб той не платив за транзит через Україну наперед. І тут можуть бути нові серйозні незгоди, які лякають європейців. Хоча, як пише «Дейлі Телеґраф», український прем’єр вже вкотре запевняє, що Київ цього разу має достатні запаси блакитного палива з Росії для безперебійного постачання його взимку до Європи.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG