Доступність посилання

ТОП новини

Богдан Гаврилишин: В Україні спекулюють на обвалі гривні


Богдан Гаврилишин (архівне фото)
Богдан Гаврилишин (архівне фото)

Львів – Негативний стан економіки і банальні спекуляції довкола курсу долара у передвиборний період є причинами падіння української національної валюти. Про це заявив в інтерв’ю Радіо Свобода відомий економіст, доктор філософії та економіки, президент фундації «Відродження» у Швейцарії, іноземний член Національної академії наук України Богдан Гаврилишин.

Богдан Гаврилишин був позаштатним радником з економічних питань у Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, Володимира Литвина, Івана Плюща, Олександра Мороза, але каже, що до його порад вони мало прислухались. Причина зрозуміла: кожен, хто дістається до влади в Україні, дбає передовсім про власні інтереси, що є свідченням відсутності в Україні політичної еліти, говорить професор.

Українські чвари відлякують іноземних інвесторів


Однією з причин обвалу української гривні Богдан Гаврилишин називає спекуляції для фінансування виборів. «Економічна ситуація погана, особливо в експортному секторі, металургії, – каже він. – Це впливає теж на баланс іноземної торгівлі, створює дефіцит, валюта не приходить із-за кордону, немає великих резервів. Психологічно впливає. А ще є спекуляції, адже економічно-фінансова ситуація уможливлює спекуляції, тобто заробляння грошей на вибори і на гарні речі».

За словами професора Гаврилишина, причиною невтішної фінансово-економічної ситуації в Україні є політична нестабільність у державі, війна між Президентом Ющенком і Прем’єр-міністром Тимошенко. У цивілізованому світі не розуміють цієї боротьби, яка відлякує іноземних інвесторів і сповільнює запровадження необхідних реформ для розвитку держави.

«Криза існує і в багатьох країнах, уже є спад. В Україні є та проблема, що тут не звертають увагу на малі й середні підприємства, які могли б нормально функціонувати, бо вони не є залежні від іноземних ринків, – наголошує Богдан Гаврилишин. – Себто, наша номенклатура товару для експорту завузька, забагато було металургії. Я не бачу, що швидко могло б зрушити українську економіку, так що це ще трохи потриває».

Президентські вибори нічого не змінять

Богдан Гаврилишин вважає, що економічна система і політичне правління мають визначатись моральними цінностями суспільства. Він говорить про потребу поєднання політичної свободи, економічної ефективності, соціальної справедливості й симбіотичного співжиття з природою. А це під силу лише новій політичній еліті, яка не буде обтяжена комплексами старої номенклатури.

Справжні партії й справжні політики з’являться в Україні через 20 років, вважає професор. Він не передбачає змін на краще в Україні після президентських виборів 2010 року.

Мільйони працелюбних і дисциплінованих заробітчан, тисячі здібних студентів, обдарованих науковців і талановитих митців – це та цінність, яку Україна вже подарувала світові. Саме освічені люди є найціннішим скарбом держави, лише його сьогодні не шанують на батьківщині, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода економіст Богдан Гаврилишин.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG