Доступність посилання

ТОП новини

МВФ задоволений антикризовими реформами в Угорщині


Угорщина – Міжнародний валютний фонд позитивно оцінює зусилля Угорщини у використанні багатомільярдної валютної позики, щоб стабілізувати економіку цієї країни. Угорці були першими в списку центральноєвропейських країн на отримання консолідованого міжнародного кредиту у 20 мільярдів євро попри те, що ця країна має значні зовнішні борги і досить непросту внутрішньополітичну ситуацію. Тим не менше, керівництво МВФ називає успішними кроки угорського уряду в сенсі використання нової грошової позики, чого зовсім не скажеш про деяких сусідок Угорщини.

Угорщина далеко не перше десятиліття залишається одним із найбільших грошових реципієнтів міжнародних банківських установ. При цьому, якщо вірити статистиці, не дуже видно, щоб її зовнішні борги якось суттєво зменшувались.

Однак у розпал світової фінансової кризи минулої осені вона опинилась першою на черзі МВФ та деяких європейських банків, які ризикнули виділити їй так званий стабілізаційний кредит у 20 мільярдів євро. Більше того, МВФ та його партнери чомусь не дуже побоюються за подальшу долю своїх грошей, заявляючи, що вони готові фінансувати і майбутній угорський уряд, якщо той дотримуватиметься жорстких вимог партнерської угоди.

Жорстка економія як основна умова отримання кредиту

Що це означає у випадку кризової Угорщини? Політичний оглядач Анна Кіш з цього приводу зазначила: «Для отримання усього кредиту угорський уряд зменшить дефіцитний бюджет у 2009 році із запланованих 2,9 відсотка до 2,6 відсотка. Так само кабінет міністрів не робитиме нічого, що б зменшувало доходну частину державного кошторису. У планах уряду також фігурує скасування 13-ї зарплати працівникам бюджетної сфери і так званої 13-ї пенсії літнім громадянам тощо».

Перший, найбільший з обумовленої суми кредитний транш на суму майже 5 мільярдів євро, надійшов до Угорщини в листопаді минулого року. У березні 2009 року МВФ та європейські банки переказали сюди більше двох мільярдів євро. Третій транш у травні становив близько півтора мільярда. Натомість у вересні угорський уряд планує отримати лише 55 мільйонів євро, оскільки кредитори бачать, що Угорщина знаходиться у більш сприятливому фінансовому становищі, ніж досі. Це дозволило б урядові соціалістів на чолі з Ґордоном Байнаї наступного року без зволікань отримати решту призначених його країні коштів. Та оскільки справи в економіці посуваються непогано, не всі члени кабінету міністрів переконані, що Угорщині неодмінно треба вибрати усі 20 мільярдів євро.

Керівник МВФ Домінік Строс-Кан, перебуваючи у Будапешті цього року, висловив задоволення тим, як Угорщина здійснює політику жорсткої економії. Добрі макроекономічні показники і необхідні політичні та законодавчі рішення як уряду, так і угорського парламенту зробили можливим перегляд раніше укладеної з МВФ угоди. Це дозволить Угорщині отримати швидше і більше кредитних коштів ще до жовтня наступного року, коли збігає термін договору з цією міжнародною фінансовою організацією.

(Угорщина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG