Доступність посилання

ТОП новини

Україна серед лідерів за проектами зменшення парникових викидів


Україна вийшла на друге місце у світі за кількістю розроблених та реалізованих проектів «спільного провадження» щодо зменшення парникових газів, заявив сьогодні голова Комітету з нагляду за проектами спільного провадження Дерік Одерсон.

«Зараз на розгляді нашої комісії – 31 проект від України, які загалом дадуть зменшення викидів до 53 мільйони тон на рік. Більшість проектів стосуються енергетики та теплопостачання. Ми задоволені роботою українського уряду та екологічних організацій у цьому напрямку», – сказав він під час виїзного засідання Комітету у Києві.

У засіданні взяли участь представники 20 країн-учасниць Кіотського протоколу, повідомляє кореспондент Радіо Свобода. Окрім проектів зменшення викидів, учасники розглядали пропозиції до Міжнародної конференції ООН з питань зміни клімату, яка відбудеться наприкінці року.

Одна з таких пропозицій – зменшення квоти викидів для України, повідомив голова Національної агенції екологічних інвестицій Ігор Лупальцов. «Квота України складає 920 мільйонів тон парникових газів на рік, реально ми викидаємо 420, решту квоти можемо продавати іншим державам. На прохання світової спільноти Україна бере зобов’язання зменшити квоту викидів на 20 відсотків до 2012 року і на 50 відсотків до 2050 року», – сказав він.

За його словами, таке зменшення забезпечать понад 100 екологічних проектів спільного провадження, які вже надійшли до агенції. З іншого боку, говорить Ігор Лупальцов, зменшення дозволених Україні обсягів викидів означає зменшення коштів, які отримує держава від продажу квот на них.

Наразі частину своїх квот Україна продала Японії, отримавши за них 3 мільярди гривень. Відповідно до Кіотського протоколу, ці гроші мають бути витрачені на реалізацію проектів для подальшого зменшення викидів.
XS
SM
MD
LG