Доступність посилання

ТОП новини

Українська інтелігенція закликає світ допомогти Україні захиститись від Росії


Українська інтелігенція закликає країни-гаранти скликати міжнародну конференцію з метою забезпечити реальні гарантії безпеки України, задекларовані Будапештським меморандумом, а керівні органи Європейського Союзу – зайняти чітку та однозначну позицію в питанні забезпечення державного суверенітету України. Про це йдеться у Зверненні інтелектуалів, політиків та громадських діячів України до парламентів, урядів і народів світу.

На думку авторів звернення, сьогодні «важко не побачити недостатню дієздатність гарантій Будапештського меморандуму, ухваленого 1994 року. Російське керівництво свідомо взяло курс на демонтаж чинної системи безпеки, ключовим напрямом якого стало прагнення підпорядкувати Україну виконанню геостратегічних інтересів Росії. Наслідком такої стратегії є стрімка ескалація напруження у двосторонніх відносинах. Безпрецедентного загострення набула інформаційна війна проти України. У російському суспільстві з українців формується образ ворога, на Україну накидається ярлик головного дестабілізатора у відносинах ЄС і Росії».

Коментуючи нещодавнє послання Дмитра Медведєва до Віктора Ющенка та законопроект про використання російських збройних сил за межами Росії, автори листа зауважують: «Уперше за довгі роки з’явилися ознаки того, що Кремль не виключає із арсеналу своїх зовнішньополітичних інструментів стосовно України і силові засоби».

Останні заяви російської сторони на адресу України підписанти вважають «безпосереднім пропагандистським обґрунтуванням можливого силового втручання у внутрішні справи України».

Водночас «український народ поважає демократичний вибір російського народу і вимагає поваги до свого вибору, – мовиться в документі. – Рішення президента Російської Федерації відкласти відрядження посла в Україну на пізніший термін, пов’язане із імовірним приходом нової влади у нашій країні, яка, на думку Дмитра Медведєва, буде проводити інший (очевидно, вигідний Росії) політичний курс, можна оцінювати лише як відвертий зовнішній тиск сусідньої держави на волевиявлення українських громадян».

Автори звернення шкодують, що російське керівництво наполегливо відкидає уроки історії, і сподіваються, що першочерговим завданням нової еліти сусідньої країни стане піклування свободами, правами і добробутом народів власної держави.

«Російська риторика щодо України змушує згадати найжахливіші історичні приклади 1930-х років», – наголошують представники української інтелігенції.

У зв’язку з вищевикладеним інтелектуали, політики та громадські діячі України звертаються до керівництва США і Великої Британії та Франції і Китаю з пропозицією скликати міжнародну конференцію з метою забезпечити реальні гарантії безпеки України, задекларовані Будапештським меморандумом.

Звертаються вони також до керівних органів ЄС щодо необхідності зайняти чітку та однозначну позицію в питанні забезпечення державного суверенітету України, висловити застереження щодо будь-яких форм втручання Росії у внутрішні справи України.

Звернення підписали 29 відомих українців, серед яких: письменник Юрій Андрухович, Герой України, почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія» В’ячеслав Брюховецький, правозахисник Семен Глузман, перший всенароднообраний Президент України Леонід Кравчук та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG