Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко: «Форум видавців – острів вільний від псевдокультури, зросійщини і хуторянства»


Віктор Ющенко під час виступу на відкритті 16-го міжнародного книжкового ярмарку «Форум видавців у Львові», 10 вересня 2009 р.
Віктор Ющенко під час виступу на відкритті 16-го міжнародного книжкового ярмарку «Форум видавців у Львові», 10 вересня 2009 р.

Львів – Якщо у перший рік книжковий форум у Львові відвідали 5 тисяч осіб, то цьогоріч, на 16-му році існування цього книжкового свята, очікується 60-65 тисяч осіб. Львівський форум вирізняється великою кількістю учасників і презентацій, а ще дуже тісним приміщенням, де він відбувається. Це врешті зауважили і високі посадовці.

Президент Віктор Ющенко на відкриття форуму запізнився, але не так уже й набагато – на 40 хвилин. Уся програма змістилася в часі. Але, якщо обіцянка першої особи держави буде виконана, то запізнення можна вибачити. Адже Віктор Ющенко зобов’язав обласних і міських посадовців знайти протягом двох місяців окреме приміщення для проведення Форуму видавців. Оскільки це подія загальнонаціональна, а не провінційна. Президент навіть має певні ідеї, де може розміститись форум.

Оскільки в державі необхідно розвивати українську книгу, створити єдину національну систему розповсюдження книжок і збільшити кількість таких книгарень удвічі. На сьогодні в Україні працює близько 1200 книгарень, що на третину менше, ніж було 15 років тому.

«Манни небесної не буде – тисніть на владу»

Не оминув Віктор Ющенко своєю увагою уряд, очолюваний Юлією Тимошенко, який, за його словами, неналежно фінансує програму української національної книжки. Адже на цей рік на підтримку українського книговидання виділені 1,2 мільйони гривень, для порівняння торік було 28 мільйонів. Як зазначив Президент, проблема не у відсутності фінансів, а в світогляді урядовців.

Глава держави для порівняння навів приклад, що на нараду з сільськими головами витрачено близько 35 мільйонів гривень, а «українська книга залишається пасербицею».

Віктор Ющенко закликав видавців не чекати «манни небесної, а тиснути на українську владу, щоб для української книжки були пільги», вочевидь маючи на увазі урядовців.

Тимошенко не забарилась з відповіддю

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко у своєму вітальному слові до учасників та гостей форуму видавців пояснила, що не може бути у Львові, оскільки працює над бюджетом 2010 року. Водночас вона попросила вибачення за те, що українська держава не приділила належної уваги українській книзі. Але пообіцяла, як тільки держава подолає кризу, то поліпшить фінансування для розвитку української книги.

Видавці хотіли б повірити представникам української влади, але розуміють, що це на сьогодні передвиборчі обіцянки, які вони чують не вперше.

Економічна криза вплинула на книговидання, бо попит на книжку впав. Тоді як ціни на книжки не вельми зросли.

(Львів – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG