Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд Чехії скасував саморозпуск парламенту


Призначені на 9–10 жовтня дострокові парламентські вибори в Чехії в цей термін не відбудуться.

Конституційний суд скасував закон про скорочення терміну повноважень нижньої палати парламенту, Палати депутатів, який ухвалили після відставки уряду Мірека Тополанека навесні цього року. Саме на підставі цього закону й були оголошені дострокові вибори.

Представники провідних політичних партій Чехії заявляють, що мають намір ухвалити поправки до Конституції, які б дали можливість провести нові вибори у максимально короткий термін іще до кінця цього року.

Закон про поправки, які б передбачили право парламенту на саморозпуск, уже перебуває на розгляді в парламенті, бо на таке рішення Конституційного суду очікували.

Нову дату виборів, яка поки що не узгоджена, планують оголосити ще до кінця цього тижня.

Конституція Чехії не передбачає саморозпуску парламенту. Коли виникла така необхідність, нижня палата парламенту ухвалила так званий «конституційний закон», яким скоротила свій термін повноважень. Один із депутатів оскаржив цей закон як такий, що порушує його право добути термін до кінця. На думку Конституційного суду, закон не відповідає Конституції, тому й був скасований.

Так само парламент Чехії достроково саморозпускався через «конституційний закон» 1998 року. Тоді такий крок ніхто не оскаржував.
XS
SM
MD
LG