Доступність посилання

ТОП новини

Долар падає, золото дорожчає


Прага – Бідний долар продовжує поневірятися. Із початку року американська валюта впала до найнижчого рівня щодо дедалі агресивнішого євро. Один долар нині вартує 69 європейських центів, або, якщо підійти до обміну з іншого боку, то один євро – це один долар і 45 центів.

Останнім часом європейцям знову вигідно їздити до США. Євро тримається, а долар валяється. Скоро пройде рік від краху одного з найстарших американських інвестиційних банків Lehman Brothers, власне, цей колапс розпочав величезну фінансову кризу, яка зачепила весь світ.

Торік ця криза зміцнила долар. Інвестори почали вкладати гроші у безпечнішу американську валюту. Тоді євро впало до одного долара 25 центів. Нині виглядає, що почався зворотній процес. Євро подорожчало на 20 центів.

Аналітики знову почали говорити про оптимізм на ринках. Цими днями пролунали повідомлення про те, що Німеччина, Франція та Великобританія, ймовірно, виходять із рецесії. Крім того, на нещодавньому зібранні «Групи двадцяти» міністри фінансів обіцяли продовжити державну підтримку своїх економік, попри те, що вже є паростки економічного відродження.

Слабкий долар підганяє ціну золота

Багато позитивних показників відновлюють апетит до ризикованіших інвестицій, які обіцяють вищий дохід, зазначає Джеймс Г’юз, співробітник міжнародної інвестиційної фірми CMC Markets. «Все пішло вниз, – каже він, – інвестиції перекинулися з ризикованих активів під протекцію долара, але ми бачимо, що це вже сповільнюється і інвестори бачать економічне майбутнє набагато оптимістичніше. Зараз просто дуже багато позитивних новин...»

Дехто навіть прогнозує, що це економічне відродження підштовхне центральні банки підвищити свої відсоткові ставки. Однак Федеральна резервна система США, аналог центрального банку, планує залишити їх низькими (зараз це не більше від чверті відсотка), що у свою чергу допомагає тримати долар слабким. Але цей слабкий долар підганяє ціну золота, яка вже перевищила тисячу доларів на Лондонському ринку дорогоцінних металів – одна тройська унція золота в ці дні коштує 1004,5 долара.

Досі золото продавалося за фіксованими цінами, але цього тижня найбільша золота копальня в світі Barrick оголосила, що більше цього не робитиме. Така практика гарантує певну ціну золота, але коли золото раптом дорожчає, немає гарантій, що ви зможете з цього скористатися. Отож Barrick розраховує, що ціна золота далі зростатиме.

Долар є долар, він то піднімається, то падає, але попри все завжди залишається надійним. Джеймс Г’юз прогнозує, що зелений ще впаде супроти євро, може, аж до 1 долара 50 центів. Однак інший фінансовий експерт Ієн Саннард із компанії BNP Paribas каже, що все буде навпаки, що до середини 2010 року євро супроти долара знизиться до 1,25. Чому? А тому що оптимізму забагато, насправді західна економіка ще в реанімації.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG