Доступність посилання

ТОП новини

«Прогресивні демократи» стали людьми без «Родіни»


Головна сторінка вебсайту партії «Родіна» (rodina.od.ua)
Головна сторінка вебсайту партії «Родіна» (rodina.od.ua)

Київ – У відповідь на скасування Міністерством юстиції свідоцтва про реєстрацію партії «Родіна», ця політична сила заявила в четвер про початок політичних репресій в Україні. Партія, котра найбільше активна в Одеській області, обіцяє оскаржити це рішення в суді. Тим часом, експерти розходяться в оцінках того, наскільки впливовою є ця політична сила.

Конфлікт партії «Родіна» з української владою триває вже кілька місяців. У квітні СБУ звернулося до Мінюсту із закликом зняти партію з реєстрації. За словами речників СБУ, діяльність цієї партії шкодить національній безпеці України, громадському порядку і дотриманню прав і свобод громадян.

Днями Мінюст позбавив «Родіну» реєстрації. Офіційна причина – неправомочність минулорічного позачергового з’їзду Прогресивно-демократичної партії України. На цьому з’їзді«прогресивні демократи» змінили назву партії на «Родіну». Мінюст, встановивши неправомірність з’їзду, скасував свідоцтво про реєстрацію партії.

Заборони не було?

Колишній міністр юстиції, а нині віце-спікер від опозиційної Партії регіонів Олександр Лавринович стверджує, що в даному випадку про ліквідацію партії жодним чином не йдеться.

«Мова йшла про скасування того запису, який свідчив про окремі рішення окремого з’їзду. Ніхто партію не забороняв і не знімав із реєстрації. Вони можуть зібратися ще раз із дотриманням усіх необхідних процедур і ухвалювати рішення в межах законів України», – сказав Лавринович в інтерв’ю Радіо Свобода.

Проросійська партія «Родіна» стала відомою через конфлікти і з мером Одеси Едуардом Гурвіцем, і з українськими національно-патріотичними силами. Кілька разів доходило до сутичок, за фактом чого було порушено кримінальну справу. Днями лідера партії Ігоря Маркова міліція намагалася доставити на допит, проте на його захист став депутат-комуніст Євген Царьков.

«Гаряча точка» ніби є, результатів боротьби – немає


Зараз російські мас-медіа, коментуючи розвиток подій довкола «Родіни» та її лідера Ігоря Маркова, кажуть про вкрай конфліктну ситуацію, що склалася в місті. «Одеса перетворюється на гарячу точку», – під таким заголовком у четвер вийшла стаття в московській «Нєзавісімой ґазєтє», присвячена позбавленню ліцензії партії «Родіна». Російське видання повідомило про затримання Ігоря Маркова. Проте в штаб-квартирі «Родіни» Радіо Свобода інформацію про затримання не підтвердили, хоча і не змогли сказати, де перебуває їхній лідер.

Колишній голова Одеської облдержадміністрації, а нині народний депутат від Блоку Литвина Сергій Гриневецький вважає, що розголос довкола «Родіни» та її лідера є неадекватним. «Ігор Марков – це колишній депутат міської ради, – каже Гриневецький. – Він займається бізнесом, боротьбою з місцевою владою. Якщо є результати – я це вітаю. Але ж результатів немає».

«Родіна» горнеться до комуністів

Директор Інституту проблем управління імені Горшеніна, політолог Кость Бондаренко, посилаючись на матеріали одеської філії інституту, каже, що репресивні заходи підуть «Родіні» лише на користь.

«За діяльністю Ігоря Маркова я спостерігаю впродовж останніх 4-5 років, – зазначає політолог. – Вважаю, що це один із перспективних молодих політиків в Україні. Сьогодні він займає ліву і проросійську нішу. Його впливи визначаються його бізнесовою самодостатністю. Центральні органи влади волею-неволею піднімають йому рейтинг, оскільки сьогодні Ігор Марков став особистим ворогом Віктора Ющенка та СБУ».

На думку політичних експертів, в разі відновлення реєстрації партія має перспективи потрапити до одеської міської ради. Щодо загальноукраїнських перспектив «Родіни», то вони залежать від того, чи вдасться партії потрапити до Лівого блоку що формується під егідою КПУ.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG