Доступність посилання

ТОП новини

Заступник голови НБУ йде в відставку через незгоду з керівництвом


Олександр Савченко (архівне фото)
Олександр Савченко (архівне фото)

Як заявив заступник голови Національного банку України Олександр Савченко на прес-конференції, на якій пояснював причини своєї відставки, він вчинив так на знак незгоди з валютно-курсовою, монетарною і кредитною політикою керівництва НБУ.

На його думку, ця політика веде до «дестабілізації валютного курсу, падіння валового внутрішнього продукту, збільшення кількості неплатоспроможних банків, мільярдних втрат заощаджень населення і підприємств, а в результаті – до безпрецедентного зниження життєвого рівня населення».

Савченко, зокрема, звинуватив керівництво Національного банку в спекуляціях на валютному ринку, проведенні такого рефінансування комерційних банків, за якого окремі банки отримували непропорційно великі кошти та спрямовували їх на валютний ринок.

Він також заявив, що в Україні відбувається безпрецедентне втручання в діяльність НБУ з боку Президента та його Секретаріату, а також інших структур – партій, угруповань, різних комісій, що розслідують діяльність Нацбанку.

Тимошенко в Савченка поза критикою

При цьому він серед тих, хто, за його словами, втручається в дії Нацбанку, не згадував Прем’єр-міністра і Кабінет Міністрів.

Іще в січні цього року група депутатів-членів фракції Блоку Юлії Тимошенко подала до Верховної Ради проект постанови про усунення голови Національного банку Володимира Стельмаха та його першого заступника Анатолія Шаповалова з посад і призначення виконувачем обов’язків голови НБУ саме Олександра Савченка.

Після цього керівництво Нацбанку усунуло Савченка від його тодішніх функцій, які стосувалися, зокрема, валютного контролю і ліцензування та інших питань.

На початку вересня міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, відомий останнім часом своєю прихильністю до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко, звинуватив керівництво Нацбанку в причетності до фінансових зловживань і кримінальних злочинів.

МВС заявляє про виявлення фінансових зловживань із боку посадових осіб НБУ під час рефінансування банків і проведення валютних аукціонів.

У Нацбанку відкидають ці звинувачення й називають їх політичними.

Учора прес-служба МВС публічно поширила повідомлення про виклик першого заступника голови НБУ Анатолія Шаповалова на допит.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG